MJERE ŠTEDNJE

Novi ministar financija spašava Grčku

23.06.2011 u 19:00

Bionic
Reading

Novi grčki ministar financija Evangelos Venizelos počeo je u četvrtak u Ateni pregovore s trojkom grčkih vjerovnika (EU, ECB i MMF), doznaje se od ministarstva financija, radi konačnog dogovora o spornim mjerama štednje

Matthias Mors iz Europske unije, Klaus Masuch iz Europske središnje banke (ECB) i Poul Thomsen iz Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) sudjeluju u tim pregovorima trojke koja je zadužena za nadzor oporavka grčkog gospodarstva.

Izaslanici najvećih grčkih vjerovnika doputovali su grčku prijestolnicu kako bi se s Venizelosom konačno dogovorili o uštedama u razdoblju od 2012. do 2015.

Venizelos je u srijedu telefonski razgovarao s europskim povjerenikom za gospodarstvo Ollijem Rehnom, po istom izvoru.

Ušteda koja će se ostvariti između 2012. i 2015. u iznosu od 28,4 milijarde eura koju prati sveobuhvatan plan privatizacije vrijedan 50 milijarda eura uključuje i 6,4 milijarde rezanja troškova u proračunu za 2011. i 'porez solidarnosti' koji će plaćati radnici u privatnom i javnom sektoru te slobodna zanimanja sa srednjim i višim primanjima, piše grčki tisak.

Višegodišnji proračunski plan i zakon o njegovu izvršenju u srijedu navečer odobrilo je ministarsko vijeće, a u četvrtak će se predstaviti u parlamentarnoj skupini PASOK-a (socijalisti) radi odobrenja.

Zatim se u utorak, nakon dvodnevne rasprave, treba prihvatiti u parlamentu na općoj sjednici. Zakon o izvršenju treba po žurnom postupku donijeti parlamentarni odbor za gospodarska pitanja 30. lipnja.

Prihvaćanje tog proračuna je uvjet za uplatu pete rate pozajmice od 12 milijarda eura koju su Grčkoj lani odobrili eurozona i MMF (110 milijarda eura na tri godine).

3. srpnja ministri financija eurozone trebaju se sastati kako bi konačno odobrili uplatu te rate kredita.

Grčka mora usvojiti svoj plan štednje i privatizacije do kraja mjeseca ako želi pomoć Europske unije, ponovno je u četvrtak u Bruxellesu povjernik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn, pred početak summita Unije.

'Grčka će sigurno danas biti na dnevnom redu' Europskog vijeća koje će okupiti predsjednika država i vlada, kazao je Rehn u izjavi novinarima.

'Očekujem od Europskog vijeća da ponovno istakne (Grčkoj) poruku Eurogrupe i Europske komisije o važnosti usvajanja srednjoročne proračunske strategije i programa privatizacije do kraja lipnja', dodao je.

Prema njegovim riječima, 'prioritet je da si Grčka sama pomogne kako bi joj i drugi Europljani mogli pomoći'.

Rehn je također istaknuo neophodnost 'nadstranačkog konsenzusa u Grčkoj' gdje desna oprooa odbija podržati plan štednje socijalističke vlade.

'To je funkcioniralo u Irskoj i Portugalu, zašto ne bi i u Grčkoj?', upitao se.

Europski povjerenik je tako potvrdio da Europljani rade na prolaženju rješenja koje bi uključivalo privatne finacijaše u Grčkoj (banke, osiguravajuća društva, fondovi za investiranja), na dobrovoljnoj bazi.

Ideja je da oni, na dobrovoljnoj osnovi, mogu otkupiti grčke obveznice kada oni koji ih posjeduju dođu u stečaj, a ta se operacije zove 'roll-over'.

Rehn je ocijenio da se radi o 'najboljoj metodi'.

Slična stajališta iznijela je u četvrtak i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Prije nove europske pomoći 'Grčka mora dobiti važno glasovanje' u parlamentu u utorak, kada će biti predstavljeno smanjenje proračuna i plan privatizacije socijalističke vlade.

U tim uvjetima, nikakva odluka o dodatnoj pomoći neće biti donesena na summitu EU-a koji počinje u četvrtak navečer u Bruxellesu, upozorila je njemačka kancelarka.

'Govorit ćemo o Grčkoj ali nećemo donositi odluke', potvrdila je.