Svijet ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Više od 90 posto građana BiH želi članstvo u EU

Moguće pridruživanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji ima potporu ogromnog broja građana te zemlje, a svi oni očekuju da im proces europskih integracija osigura kvalitetniji i bolji život, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati u četvrtak objavljeni u Sarajevu

Delegacija Europske unije u BiH financirala je istraživanje o stajalištima građana BiH prema Europskoj uniji koje je u prosincu 2010. provedeno na uzorku od tisuću i pol punoljetnih osoba iz svih dijelova zemlje.

Čak devedeset posto ispitanika izjavilo je kako želi vidjeti BiH u EU, a njih 43 posto željelo bi da se taj proces ostvari pod svaku cijenu.

Ostali pak drže kako ulazak u EU ima smisla samo ukoliko će im to donijeti neke koristi.

Na upit što im je prva asocijacija pri spominjanju EU-a, najveći broj ispitanika je odgovorio kako je to uspješnije gospodarstvo.

Više od polovice ispitanika izjavilo je da se već sada osjeća Europljanima.

U odnosu na različite nacionalne skupine, najveću potporu europskim integracijama BiH daju pripadnici hrvatskog naroda koji žive u toj zemlji.

Nešto manju potporu EU uživa među Bošnjacima, dok su najveći euroskeptici bosanski Srbi.

Razmjerno mali postotak potpore pridruživanju EU-u među Srbima analitičari pripisuju njihovu strahu da bi to moglo značiti ukidanje entiteta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još