Svijet KRITIČAR ISLAMA I IMIGRANATA

Wilders oslobođen optužbi za poticanje na mržnju

Nizozemski populistički političar Geert Wilders oslobođen je u utorak optužbi za poticanje mržnje prema muslimanima, što bi moglo ojačati njegov politički utjecaj i povećati napetosti oko politike prema imigrantima

Za mnoge je taj slučaj bio test slobode govora u zemlji s dugom tradicijom tolerancije i slobode izražavanja, ali i u zemlji gdje raste nesnošljivost prema imigrantima, osobito iz muslimanskih zemalja.

Wilders (47) je jedan od najglasnijih kritičara islama i imigranata u Nizozemskoj.

Njegova Stranka slobode treća je po snazi u parlamentu, što odražava potporu njegovoj antiimigrantskoj politici, i glavni je koalicijski partner u manjinskoj vladi.

Predsjedavajući sudskog vijeća rekao je da su Wildersove izjave ponekad 'štetne', 'šokantne' ili 'uvredljive', ali su izrečene u kontekstu javne rasprave o integraciji muslimana i multikulturalizmu, pa prema tome ne predstavljaju kazneno djelo.

'Iznimno sam zadovoljan i sretan', rekao je Wilders novinarima nakon čitanja presude. 'Ovo nije samo moja pobjeda, nego pobjeda slobode govora', istaknuo je nizozemski političar.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još