ZAVRŠETAK PREGOVORA

Hoće li Hrvatska izbjeći strogi monitoring?

23.06.2011 u 09:00

Bionic
Reading

U utorak je počeo sastanak Vijeća za opće poslove u Luxembourgu, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica EU-a. Na sastanku se raspravljalo o Hrvatskoj te o pripremama za summit EU-a, koji će se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu. Prema najnovijem nacrtu zaključaka za summit, čelnici Unije predložit će zaključivanje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje ugovora o pristupanju do kraja godine

Hrvatska se približava finalu u pregovorima s Europskom unijom, piše Reuters.

Prema izvorima iz EU, sve ide u pravcu zaključenja pregovora do 30. lipnja ili na taj dan, što bi i dalje formalno bilo tijekom mađarskog predsjedanja EU. Ministri će razgovarati i o pripremi summita šefova država ili vlada Unije koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu i na kojem će biti rasprave i o Hrvatskoj. Na tom bi se summitu trebao politički s najviše razine EU-a podržati datum članstva Hrvatske 1. srpnja 2013., piše Jutarnji list

Nakon toga u posljednjem tjednu mađarskog predsjedanja, koje istječe 30. lipnja, trebala bi biti sazvana međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj bi se zatvorila četiri preostala poglavlja, čime bi se pregovori i formalno zaključili.

'U svjetlu napretka Europsko vijeće poziva na sklapanje pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja 2011.' stoji u tekstu koji je na uvid dobila agencija Reuters.

'Imajući u vidu nacrt zaključaka za ovotjedni summit Europskog vijeća, kao i brojne pozitivne poruke najviših europskih dužnosnika, čvrsto sam uvjeren da će do kraja tjedna biti donesena odluka o završetku hrvatskog pregovaračkog procesa s Europskom unijom te da će se oni tehnički i zaključiti do kraja lipnja ove godine', rekao je za tportal ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Gordan Jandroković.

'Uvjeren sam također da će sve ići po planu i glede potpisivanja ugovora o pristupanju tijekom poljskog predsjedanja Vijećem Europske unije u drugoj polovici 2011. godine te da će Republika Hrvatska postati 28. članicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine', naglasio je Jandroković.

U središtu razgovora su pitanja nekih vlada EU-a, posebice Nizozemske, o sposobnosti EU-a da prisili Zagreb da obeća da se nastavi reforma pravosuđa i nakon što Hrvatska dobije zeleno svjetlo da se pridruži EU.

'Zahtijevamo monitoring sljedeće dvije godine', rekao je finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb.

A šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren je izjavio da će monitoring Hrvatske biti određen za tri poglavlja - pravosuđe, tržišno natjecanje i slobodu kretanja.

'Što se, pak, tiče najava o nadzoru nad Republikom Hrvatskom u razdoblju od okončanja pristupnih pregovora do dana primanja u punopravno članstvo Europske unije, napomenuo bih da se još uvijek vodi rasprava o njegovu konačnom modelu. Želim i ovom prilikom naglasiti da smo kroz cjelokupni proces pregovora, a koji je puno zahtjevniji od bilo kojeg nadzora, pokazali da možemo ispuniti i najteže zadatke. Jasno je, dakle, da se ne bojimo nikakvog nadzora i dapače, vjerujemo da nas on može još dodatno motivirati. Svakako je najvažnija činjenica da bi bilo kakav model nadzora bio ispod razine nadzora kakav se još primjenjuje za neke zemlje članice, a već ta činjenica govori da Europska unija ima povjerenja u Hrvatsku', zaključio je ministar Jandroković.

Kako Reuters piše, Hrvatska će tako postati druga članica EU iz bivše Jugoslavije, nakon Slovenije koja se Uniji priključila 2004.

U šest godina pregovora Hrvatska je morala reformirati gospodarstvo i demokratske institucije te uvjeriti vlade EU-a da se u potpunosti pomirila sa svojom ulogom u etničkim ratovima na Balkanu 1990-ih, zaključuje Reuters.