Svijet JAČA I ISPLATIVIJA

U Kolumbiji uzgajaju genetski modificiranu marihuanu

Sat vožnje od Calija, trećeg po veličini kolumbijskog grada, prostiru se polja i staklenici u kojima se uzgaja genetski izmijenjena marihuana koja je jača i isplativija od obične marihuane

Na tom području na jugozapadu Kolumbije, 500 kilometara jugozapadno od Bogote, stanovnici tvrde da su oduvijek uzgajali tu biljku sa zvjezdastim listovima, a botaničari pak kažu da je biljka marihuane tek 30-ih godina prošlog stoljeća donesena u zemlju, koja je inače poznata proizvodnji kokaina.

Mjesna policija ističe da je najnoviji 'hit' sijanje genetski izmijenjene marihuane koja se dobavlja iz Sjedinjenih Država i Europe, a omogućuje 'veću proizvodnju i ujedno veću kvalitetu u kraćem vremenu'.

Tržišna vrijednost ove GMO marihuane u usporedbi s običnom je puno veća zbog znatno većeg udjela THC-a, psihoaktivne tvari, koji iznosi oko 18 posto, a obična ima dva do sedam posto, rekao je načelnik policije Carlos Rodriguez.

Vrsta koja postiže najveću cijenu, a poznata je pod nadimkom 'creepy', uzgaja se u staklenicima. Vlasnik jednog staklenika kaže da za kilogram ove marihuane dobije 100.000 pesa (38 eura), što je deset puta više od cijene obične. Uzgoj te marihuane nevjerojatnom se brzinom širi po Kolumbiji, inače najvećem svjetskom proizvođaču kokaina.

'Ove godine zaplijenili smo 27 tona marihuane do lipnja, a lani 23 tone za cijelu godinu, što zabrinjava jer se novcem od preprodaje opijata financiraju gerilske skupine koje postaju sve moćnije i mogu nabaviti veće količine oružja i eksploziva', rekao je Rodriguez.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još