Svijet WERNER SUPPAN

'Sanaderu je važniji državni interes od vlastitog'

Kada je pred kraj prošle godine Ivo Sanader bio uhapšen na austrijskom autoputu, bila je to tamo vijest dana. Danas kada se, zahvaljujući i promjeni vlastitog stava, ubrzo vraća u Hrvatsku, Austrijanci više nemaju previše interesa za hrvatskog premijera, čije je izručenje gotova stvar

Prije samo nekoliko tjedana bivši hrvatski premijer Ivo Sanader imao je jasnu taktiku da svoje izručenje u Hrvatsku što više odugovlači. Pritom je imao pred sobom primjer Vladimira Zagorca, koji je sustavnim žalbama i mijenjanjem odvjetnika uspio svoje pojavljivanje pred hrvatskim sudom odgoditi za skoro dvije godine.

No Zagorec je na kraju ipak izručen te sjedi u osuđen u zatvoru. Sanader je donedavno snivao i o tome da će austrijski sud uvjeriti kako nema namjeru bježati, pa je čak dao da mu se unajmi stan u Salzburgu. Na njegovo iznenađenje i žalost, Sanaderovi planovi se ni u ovom slučaju nisu ostvarili, a bivši premijer kao da je izgubio onaj čarobni dodir da sve okrene u svoju korist, što mu je pomoglo pri usponu na vlast, a još više kad je na njoj bio.

Promjena po pitanju hitnog izručenja vjerojatno je najnoviji manevar Ive Sanadera u obrani koja će ih biti puna, pa se ne treba čuditi što će bivši premijer danas tvrditi jedno, a sutra drugo. U ovom slučaju Sanader, i njegov bečki odvjetnik Werner Suppan, već mjesecima govore da bivši premijer i predsjednik HDZ-a ne može imati fer suđenje u Hrvatskoj, da Sanaderu smještaju Jadranka Kosor, njegova nekoć najbliža suradnica, i Vladimir Šeks.

Stoga je i Suppan uložio žalbu o odluku na izručenje, koja je donesena na salzburškom sudu 9. svibnja. Time više nema prepreka da Viši sud u Linzu danas proglasi pravovaljanom odluku suda iz Salzburga.

Kako je šturo novinarima objasnio Suppan, njegov klijent odlučio se na ubrzano izručenje, protiv kojeg se pak mjesecima rukama i nogama borio, zbog 'povezivanja njegovog procesa s produžavanjem hrvatskog ulaska u EU'. Sanader je 2005. započeo pregovore u ulasku u Europsku uniju te ih je dobrim dijelom i osobno vodio, podsjetio je Suppan, pa sada bivši premijer osjeća 'ulazak Hrvatske u EU svojim političkim i životnim postignućem'. Suppan zapravo tvrdi da 'Sanader pretpostavlja državni interes vlastitom' te da će 'dokazati svoju nevinost, u koju je uvjeren', pred hrvatskim sudom.

S obzirom na to da je Werner Suppan povukao žalbu na odluku o izručenju, postoje samo još dva formalna koraka koja Ivu Sanadera dijele od povratka u Hrvatsku. Prvi je taj da se njegov sudski spis vrati na sud u Salzburgu, nakon čega sva dokumentacija ide kod ministrice pravosuđa Beatrix Carl. Ona će pak, najavljuju svi, konačnu potvrdu Sanaderova izručenja donijeti u roku od tjedan dana, najkasnije dva.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još