GRAĐANI U ANKETI

Srbija ima novu prijateljicu - Kinu

20.06.2011 u 20:19

Bionic
Reading

Kina je nova na popisu zemalja koje građani Srbije doživljavaju kao prijateljske, a među njima su i dalje Rusija i Grčka, prenosi u ponedjeljak beogradski dnevnik 'Blic' pozivajući se na rezultate istraživanja Beogradskog centra za sigurnosnu politiku

Prema tom istraživanju, navodi list, građani Srbije kao najveće neprijatelje doživljavaju Amerikance i Albance, dok se zemlje koje su nekada bile u vrhu liste neprijateljskih država, poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine, danas gotovo i ne spominju.

Ravnateljica Beogradskog centra za sigurnosnu politiku Sonja Stojanović podsjeća kako su Rusija i Grčka aktivno podupirale Srbiju u teškim situacijama, poput, primjerice, one tijekom bombardiranja 1999. godine.

'Interesantno da je u ovaj klub odnedavno svrstana i udaljena Kina. Iako je zajednički imenitelj za sve tri države da nisu priznale Kosovo, pretpostavljam da je odabir Kine prije rezultat divljenja ekonomskom i vanjskopolitičkom jačanju ove zemlje i njezinu prerastanju u vodeću svjetsku silu', smatra ona.

Stojanović ocjenjuje kako je izbor Kine za jednog od tri najveća prijatelja više odraz želje srbijanskih građana da im Kinezi budu prijatelji, nego nesporne naklonosti Kine prema Srbiji.

Rezultati istraživanja također pokazuju da osim Grčke, nijedna druga članica Europske unije, po mišljenju ispitanika, ne zaslužuje epitet prijatelja.