Svijet HITLEROVA OSTAVŠTINA

Studentske udruge samo za 'arijevce'?

Njemačke studentske udruge su poznate kao krajnje konzervativne, no nedavni skandal oko primanja jednog studenta kineskog podrijetla pokazuje da one mogu imati i desničarski karakter, piše Deutsche Welle

Njemačke studentske udruge ('Burschenschaften') su izričito muška udruženja sa stoljetnom tradicijom. Njihove interne rasprave rijetko dospijevaju u javnost, jer im je jedna od glavnih odlika zatvorenost. No posljednjih dana se o njima mnogo govori i piše. Povod je reakcija na odluku studentske udruge Hansea iz Mannheima da u svoje članstvo primi studenta ekonomije Kai Minga Aua, njemačkog državljanina kineskog podrijetla. On je rođen u Mannheimu i čak je odslužio redoviti vojni rok u njemačkoj vojsci, no to za jednu udrugu iz Bonna nije dovoljno za primanje u članstvo. Ona je zato zatražila da se kolege iz Mannheima isključe iz Njemačkog saveza studentskih udruga te da se istovremeno kao najvažniji kriterij za primanje u članstvo traži dokaz o njemačkom podrijetlu.

Bonska udruga je nakon vala prosvjeda povukla taj zahtjev, no rasprave o načinu organizacije studentskih udruga se nastavljaju. Dapače, pojedine udruge navodno razmišljaju o tome da istupe iz Saveza i osnuju svoju liberalnu asocijaciju. Koliko je onih koji drugačije misle, teško je reći, jer svi, unatoč unutarnjim prepirkama, prema van i dalje demonstriraju jedinstvo, piše Deutsche Welle.

Više pročitajte ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još