Svijet MEĐUNARODNA DRAŽBA

Talijanski bijeli tartuf prodan za 200.000 dolara

Unatoč gospodarskoj krizi talijanski bijeli tartuf težak nešto preko 1 kg prodan je na međunarodnoj dražbi za 200.000 dolara

RIM - Cijenjena gljiva otišla je drugu godinu zaredom bogatom vlasniku kazina Stanley Hou iz Hong Konga nakon dražbe koja je u subotu istodobno održana u Rimu, Londonu Abu Dhabiju i Macauu.

Prošloga prosinca Ho je za 300.000 dolara kupio tartuf od 1,5 kg, jedan od najvećih iskopan u proteklih pola stoljeća.

Najnoviji tartuf od 1,08 kg, najveći pronađen u Italiji ove godine, je prvim razredom odletio u Macau, zajedno s talijanskim kuharom koji ga je pratio, na subotnju dražbu nakon što je 21. studenog iskopan u području Molisea u središnjoj Italiji.

Količina bijelih tartufa, koji su cjenjeniji nego crni i koji se ne uzgajaju nego samo rastu prirodno u šumama, opada u Italiji u proteklih nekoliko godina, uvelike zbog toga što su klimatske promjene donijele pogubnu kombinaciju suše i proloma oblaka.

Slaba ponuda podigla je cijene za tartufe normalne veličine preko 4.000 eura za kilogram te su talijanski restorani sveli narudžbe na minimum dok je potražnja stranih rerstorana ostala stabilna, navode tartufarske udruge.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još