ŠPANJOLCIMA DOZLOGRDILO

'Ne' Paktu za euro: Nek' nam živi radnička klasa!

21.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Masovni prosvjedi u Španjolskoj, na kojima stotine tisuća ljudi već više od mjesec dana marširaju ulicama protiv vladinih mjera štednje, kulminirali su u nedjelju otvorenim napadom na Pakt za euro. Tim projektom, dogovorenim u ožujku, eurozona nastoji osnažiti koordinaciju nacionalnih gospodarstava, stegnuti pojas javnoj potrošnji te potaknuti ekonomske reforme i konkurentnost

Deseci tisuća prosvjednika u Madridu, Barceloni, Valenciji, Malagi i drugim španjolskim gradovima ustali su u nedjelju protiv mjera štednje koje zagovaraju Europska komisija i sjeverne članice eurozone. Ljevičari koji se protive Paktu za euro pozvali su prosvjednike na pripremu generalnog štrajka, a njihove poruke popraćene su uzvicima 'Neka dugo živi radnička klasa!'. Prema procjenama organizatora i španjolskih medija, diljem Španjolske marširalo je oko 200 tisuća prosvjednika svih dobi i zanimanja.

Analitičari se slažu da političari neće moći ignorirati pokret za demokratske reforme, koji je mobilizirao mase. U nedjelju je održano oko 60 prosvjeda, ujedinjenih zahtjevom za korjenite promjene političkog i ekonomskog sustava, koji sada servisira samo vlastodršce i njima bliske osobe.

Nenasilni španjolski prosvjedi, nazvani i 15-M - 'pokret 15. svibnja' po prvom u nizu marševa - usmjereni su protiv dviju vodećih političkih stranaka i politike koja je dovela do razine nezaposlenosti od 21 posto i rekordne nezaposlenosti mladih – bez posla je gotovo svaka druga osoba mlađa od 25 godina. No nakon tri godine recesije i stagnacije, Španjolcima je dozlogrdila kriza za koju krive vladu, kapitaliste i velike banke.

Prosvjednici, koji se nazivaju 'ogorčenima' ili 'gnjevnicima', ne pristaju na niz mjera kojima se suzbija ekonomska kriza, a koje uključuju zamrzavanje plaća, povećanje dobnog praga za umirovljenje i poreza, ograničavanje socijalnih prava. Kriza ujedno produbljuje povijesne političke podjele između ljevice i desnice. Prosvjednici na transparentima poručuju: 'Mi nećemo platiti za ovu krizu', 'Mi mijenjamo percepciju stvarnosti', 'Nemamo svoje predstavnike u vlasti'.

'Ne Paktu za euro - Europa građanima, ne tržištima'

Sve je manje političkih opcija u skladu sa zahtjevima prosvjednika – i vladajući socijalisti i oporbeni narodnjaci odlučni su smanjiti proračunski deficit ograničavanjem javnih troškova, čime bi se unaprijedila vjerodostojnost Španjolske na međunarodnom tržištu državnim obveznicama i dokinula potreba za financijskom pomoći poput one koju su Grčkoj, Irskoj i Portugalu pružile Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Na regionalnim i lokalnim izborima krajem svibnja slavile su stranke desnice i krajnje ljevice – Narodna stranka (PP) i Izquierda Unida – a osvojile su glasove na račun vladajuće Socijalističke stranke premijera Josea Louisa Rodrigueza Zapatera. Desničari, uključujući čelnike PP-a, tvrde da ulične prosvjede organiziraju ekstremni ljevičari, dok ljevičari poručuju da su nekoliko incidenata u Barceloni inscenirali desni provokatori kako bi uprljali sliku prosvjeda.

Oko 200 intelektualaca upozorilo je da se ne smije dopustiti da incidenti 'kriminaliziraju' pokret. U svom manifestu objavljenim u Barceloni, nazivaju 15-M 'šampionom demokracije' koji želi vratiti moć ljudima.

500 km za bolje sutra

U ponedjeljak je iz Sevilje, grada na istoku zemlje, krenuo prvi od nekoliko velikih marševa prema Madridu. Prosvjednici iz Valencijepropješačit će oko 500 kilometara, a predviđa se da će putovanje 'zabolje sutra' potrajati oko mjesec dana. Na putu će prosvjednici proćikroz 29 gradova i sela, gdje će održavati sastanke kako bi 'prenijeliogorčenje u unutrašnjost poluotoka dok pokret raste na međunarodnojrazini', stoji u priopćenju skupine Acampada Valencia. Marš iz grada Cadiza na jugu zemlje krenut će 23. lipnja, a dva dana kasnije prema Madridu će krenuti prosvjednici iz Barcelone.

Iako pridobiva sve više poklonika, pokret 'ogorčenih' nema jedinstvenu organizacijsku strukturu ni službene čelnike. Neki analitičari stoga prognoziraju da će se pokret rasplinuti, a konzervativni dnevnik El Mundo opisuje neke od ciljeva prosvjeda - pokušaj utjecanja na politiku EU-a i poziv na generalni štrajk bez suradnje sa sindikatima - 'djetinjim'.

Mnogi, međutim, drže da je 15-M značajni fenomen i glasnik povijesnih promjena, jer se pokret širi Europom i američkim kontinentima.

Nastanak pokreta signalizira 'kraj jednog ciklusa' i pokretanje 'političke obnove', rekao je sociolog Lorenzo Navarrete.

'Važno je izaći na ulice zbog niza mjera koje poduzimaju oni na vlasti - poput Pakta za euro, primjerice - predajući Europu u ruke bankarima, umjesto narodu', izjavila je jedna prosvjednica BBC-ju.

'Kapitalistički sistem ne funkcionira - koristi ima samo nekolicina, dok većini nanosi štetu', rekla je mlada prosvjednica agenciji dpa.

Pokret 15-M predstavlja budućnost, rekao je 94-godišnji pisac Jose Luis Sampedro, jedan od ideoloških čelnika pokreta.

'Želim da uvidite da (postojeći) sistem nema ništa za ponuditi, osim novca i logike koristi.'