POVUKAO ŽALBU

Krenulo hitno izručenje Ive Sanadera!

20.06.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas je povukao žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj čime se pokrenuo hitni postupak njegovog izručenja

'On se suglasio s pojednostavljenim postupkom izručenja Hrvatskoj kako je prije dva tjedna najavio preko svojega odvjetnika Gorana Suića', rekao je Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan, nakon povlačenja žalbe o izručenju,austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Rasprava koja se sutra trebala održati na Zemaljskom sudu u Salzburgu je otkazana što je potvrdio glasnogovornik Višeg zemaljskog suda u Linzu Guenther Winsauer. Povlačenjem žalbe odluka Zemaljskog suda u Salzburgu od 9. svibnja o izručenju Sanadera postala je pravomoćna te se pokrenuo hitni postupak izručenja.

'Ja ne mogu reći kada će Sanader točno biti izručen Hrvatskoj, to sada ovisi o tehničkim detaljima austrijskog pravosuđa', rekao je za tportal zagrebački odvjetnik Goran Suić.

Suić kaže da je Sanader upoznat s dijelom optužbi koje mu se stavljaju na teret, te kaže da će cijeli spis dobiti tek nakon ispitivanja u USKOK-u. Dakle, Sanader će odmah po izručenju biti odvezen u Remetinec a zatim na ispitivanje u prostorije USKOK-a.

'Ja se svaki dan čujem sa Sanaderom i najvažnije je da je on donio odluku o povratku. Uvjeren je da će dokazati svoju nevinost', rekao je Suić.

Sanader (57) je 10. prosinca uhićen u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Prigovarajući kako u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje, Sanader se na početku borio protiv izručenja. Potom je promijenio stav obrazlažući to preko odvjetnika Suppana time što je Hrvatska zrela za ulazak u Europsku uniju te kako on ne želi svojim slučajem opterećivati završetak pristupnih pregovora.

Bečki odvjetnik je rekao kako je Sanader pristao na pojednostavljeni postupak jer su neki hrvatski mediji nagađali kako bi njegova žalba na odluku o izručenju mogla spriječiti ili otegnuti brzi pristup Hrvatske EU-u, izjavio je Suppan.

Suppan smatra da će Sanader Hrvatskoj biti izručen za dva do tri tjedna.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje, u slučaju nezakonita poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od tri i pol milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo Bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.