NOVOSADSKI FAKULTET

Profesor etike osuđen zbog mobinga nad asistentom

20.06.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Nakon što je u rujnu prošle godine u Srbiji stupio na snagu Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, počele su padati i prve presude. Profesor s novosadskog Filozofskog fakulteta, Milenko Perović, osuđen je za mobing i diskriminaciju te će svom bivšem asistentu morati platiti odštetu od 350.000 dinara, odnosno 3.500 eura. Da apsurd bude veći, riječ je o profesoru etike

'Od mene se tražilo da popravljam ocjene djeci njegovih prijatelja i poznanika, da sudjelujem u raznim sumnjivim radnjama, stizale su mi poruke ucjenjivačkog sadržaja. Na kraju sam trebao glasati za izbacivanje tri kolegice s fakulteta, za što nije bilo razloga. Rečeno mi je da će s mojim doktoratom biti sve u redu ako glasam za, što sam odbio i tada je krenuo strahovit pritisak na mene kako bi me se uništilo i u moralnom i u znanstvenom smislu', ispričao je asistent Slobodan Sadžakov. On je nakon svega dobio i otkaz na fakultetu, zbog čega je svojevremeno i štrajkao glađu.

Osuđeni profesor Perović, koji na Filozofskom fakultetu predaje etiku, novinarima B92 u poruci je napisao da ne želi govoriti o, kako kaže, sudskom i medijskom linču koji doživljava. Kako B92 neslužbeno saznaje, Perović se u zakonskom roku nije žalio na presudu, no poručio je da će ovaj slučaj stići do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Srbija je, kako piše B92, deveta zemlja u Europi koja je donijela Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu. Pored stalno i honorarno zaposlenih, odredbe ovog zakona, štite i osobe na usavršavanju, ali i one koje obavljaju povremene poslove.

'Zaposlenik koji osjeća da je zlostavljan na poslu mora voditi evidenciju i zapisivati na koji način se poslodavac ponaša, podcjenjuje li ga ili diskriminira, daje li mu previše posla koji je nemoguće odraditi ili mu pak uopće ne daje posao. Ta će evidencija poslužiti kao dokaz', objasnila je savjetnica srpskog ministra rada i socijalne politike Slobodanka Branković