POVIJESNE PREPIRKE

Hoće li Makedonija izgubiti prijatelje zbog Aleksandra Velikog?

20.06.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Zapadni Balkan napravi jedan korak naprijed, dva koraka natrag. Hrvatska je krenula naprijed nakon što je i službeno dobila odobrenje da postane 28. članica Europske unije, vjerojatno sredinom 2013. Ali dalje na jugu priča je sasvim drukčija. Makedonija postavlja divovski brončani kip Aleksandra Velikog, čime će zasigurno izgubiti prijatelje i simpatije, a Albanija je u zamršenom položaju u naizgled beskrajnoj političkoj krizi, piše The Economist

Ove se godine obilježava 20. godišnjica makedonske neovisnosti i početak njezina sukoba s Grčkom. Grci kažu da samo ime implicira teritorijalne pretenzije Makedonije na dio Grčke. U najnovijem krugu spora Grčka je zaustavila napredak Makedonije ka NATO-u i EU. U ožujku je Međunarodni sud pravde započeo saslušanje u slučaju Makedonije protiv Grčke oko NATO-a.

Makedonija je dobila mnogo simpatija za svoju poziciju. Kada su Makedonci rekli da planiraju podići kip Aleksandra Makedonskog u središtu Skopja, mnogi su to shvatili kao šalu na račun Grka, koji Aleksandra Velikog smatraju središnjim likom svoje povijesti i kulture. Odliven je u Italiji, dijelovi su upravo stigli i kip će biti podignut u naredna dva tjedna. Dužnosnici EU-a su u očaju. Ali ne i Nikola Gruevski, makedonski premijer. Ovakve populističke geste olakšale su mu pobjedu na izborima 5. lipnja. No može li on ponovno pokrenuti zastale procese pristupanja EU, koji su ujedno najbolji način za stvaranje povjerenja i privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta?

Albanija je politički paralizirana od spornih izbora u lipnju 2009. A situacija se samo pogoršava. Eurocrats tvrdi da Albanci ne mogu održati ni lokalne izbora bez da nešto ne pođe krivo. Edi Rama, čelnik oporbenih socijalista, gradonačelnik je Tirane od 2000. Kad su se izbrojali glasački listići nakon izbora 8. svibnja, Rama je osvojio deset glasova od nekih 250 tisuća.

Međutim, izborna tijela kažu da nije bilo tako. Neki ljudi su stavili svoje glasačke listiće u krivu kutiju. Međutim, ni pet tjedana kasnije spor još nije riješen. A to znači da je proces integracije u EU također zaustavljen, piše The Economist

Aleksandar Veliki, Skopje