IRAN

Parlament prijeti smjenom ministru vanjskih poslova

19.06.2011 u 20:39

Bionic
Reading

Iranski parlament je u nedjelju zaprijetio smjenom ministru vanjskih poslova Aliju Akbar Salehiju zbog toga što je svojim zamjenikom imenovao osobu blisku kontroverznom direktoru ureda predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, javili su iranski mediji

Salehi je u subotu za zamjenika ministra zaduženog za upravu i financije imenovao Mohamada Šarifa Malekzadeha, bliskog suradnika Rahima Esfandijara Mašajea, direktora ureda i glavnog savjetnika predsjednika Ahmadinedžada.

Mašaje je 'crna ovca' vjerskih konzervativaca koji kontroliraju Madžlis, koji su u travnju poveli veliku političku ofenzivu za smjenu tog savjetnika kojeg su ocijenili preliberalnim i prežestokim nacionalistom kojeg optužuju da predvodi protivnike iranskog islamskog režima.

Više utjecajnih konzervativnih zastupnika pozvali su u nedjelju da se pokrene postupak razrješenja Salehija ako ne odustane od tog imenovanja.

Ako to ne učini, Madžlis će 'pokrenuti postupak razrješenja', rekao je član predsjedništva parlamenta Mohamad Dehkan, a prenosi agencija Mehr.

Ovaj novi sukob parlamenta i vlade događa se u času kada su predsjednik Ahmadinedžad i njegovo okružje već dva mjeseca na meti velike ofenzive vjerskih konzervativaca koji im predbacuju da osporavaju vlast vrhovnog iranskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.