Svijet BRITANSKI MINISTAR:

Masovni bi štrajk bio golema pogreška

Britanski sindikati napravit će 'kolosalnu pogrešku' ako budu inzistirali na prijetnji masovnim štrajkovima zbog rezanja javnih troškova i mirovinske reforme, rekao je u nedjelju jedan ministar

Ministar riznice Danny Alexander prošli je tjedan razljutio sindikate jer je najavio da će zaposlenici u javnim službama morati raditi dulje i uplaćivati više za mirovinu, iako još traju pregovori o predloženim promjenama.

Njegova je izjava izazvala čelnika najvećega sindikata javnih služba da zaprijeti najmasovnijim štrajkom od 1926. kad su milijun radnika stupili u devetodnevni opći štrajk u znak potpore rudarima.

Britanija se muči da smanji rekordni proračunski deficit, a Alexander je rekao kako vladajuća koalicija mora inzistirati na mirovinskoj reformi, a da se može raspravljati o točnim promjenama.

'Golem je prostor za dijalog', rekao je ministar za Sky News. 'Industrijska je akcija kolosalna pogreška. Pogrešno bi bilo prerano krenuti u štrajk'.

Koalicijska vlada očekuje da će rezom od 81 milijarde funta (oko 680 milijarda kuna) u iduće četiri godine smanjiti broj zaposlenika u javnom sektoru za 330 tisuća, te da će na taj način izbjeći dužničku krizu kakva je pogodila Irsku, Grčku i Portugal. Vlada želi reformom smanjiti i troškove mirovinskog sustava za javne službenike.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još