IZRAELCE NIŠTA NE SMIJE IZNENADITI

Petodnevna vježba civilne zaštite od raketnih napada

19.06.2011 u 20:34

Bionic
Reading

Vježba velikih razmjera koja će trajati pet dana počela je u nedjelju u Izraelu sa zadaćom da civilno stanovništvo i hitne službe pripremi na masovne raketne napade, javili su vojni izvori

Tijekom vježbe pod nazivom 'Prekretnica 5' Izraelci su u srijedu u dva navrata bili pozvani da pođu u javna skloništa ili posebno zaštićene prostorije u svome domu. Sirene će se oglasiti u kasnim jutarnjim satima radi provjere postupka evakuacije radnih mjesta i škola i predvečer, kada je većina Izraelaca kod kuće.

Vježba će obuhvatiti situacije u slučaju masovnih raketnih napada iz Libanona, Sirije, Pojasa Gaze i Irana. Kako navode vojni dužnosnici, a prenose glasila, osamstotinjak raketa na dan moglo bi pasti na Izrael ako izbije rat na više bojišnica.

Po prvi put su i zastupnici pozvani da sudjeluju u vježbi simuliranog napada na zgradu parlamenta u Jeruzalemu, dodaju glasila.

Ovo je peta takva vježba nakon drugog libanonskog rata (u ljeto 2006.) u kojemu je 300.000 Izraelaca pobjeglo sa sjevera Izraela na koji se sručila kiša raketa libanonskog šijitskog Hezbollaha.