PROSVJED U ŠPANJOLSKOJ

Deseci tisuća 'ogorčenih' na ulicama Madrida

19.06.2011 u 20:28

Bionic
Reading

Deseci tisuća Španjolaca odustali su od tradicionalne obiteljske nedjelje i pridružili se maršu protiv tzv. 'Euro Pacta' i načina na koji se vlasti nose s krizom

Nedjeljni su prosvjedi uglavnom usmjereni protiv Euro Pacta koji su ugovorili političari eurozone, a kojim žele potaknuti konkurentnost. U Španjolskoj je taj dogovor potaknuo reforme koje tvrtkama daju veće ovlasti u zapošljavanju i otpuštanju radnika.

U Madridu su marševi počeli na šest lokacija diljem grada, jedan u šest ujutro u Leganesu, 13 km od središta. Prosvjednici su se sastali ispred muzeja Prada, u neposrednoj blizini parlamenta. U 14 sati policija je procijenila da je u Madridu između 35 i 45 tisuća prosvjednika, a državni je radio objavio da nema nasilja.

'Došao sam jer je sve to prijevara', rekao je Juanjo Montiel, 26-godišnjak i jedan od četvorice slijepih prosvjednika u Madridu, zaposlen u informatičkoj tvrtki za oko tisuću dolara na mjesec. 'Ja sam sretnik koji ima posao, ali mnogi ga nemaju i nemaju ni izgleda. A povrh svega, političari žele daljnje rezove. Nismo krivi mi nego sustav', rekao je.

'Političari moraju doći ovamo i vidjeti ovo', rekla je Paloma Cirujano, 30-godišnja medicinska sestra koja je u Madridu marširala sa svojim tromjesečnim djetetom. 'Ovaj pokret pretvorio se u nešto. Neće stati na ovome', dodala je. Prosvjednici sebe nazivaju 'Ogorčenima'. Demonstracije su prvo počele uoči regionalnih izbora 22. svibnja.

Politički čelnici četvrte ekonomije eurozone trude se uvjeriti investitore da njihova zemlja neće krenuti stopama Grčke, Portugala i Irske. Ali Španjolci kažu da političari pritom zanemaruju njih.

Nezaposlenost se povećala na razinu kakvu nije imala zadnjih 15 godina: gotovo polovina mlađih od 25 godina nema posla. Banke su obustavile kreditne linije, cijene rastu brže nego u regiji, ulaganja su se smanjila, a cijene nekretnina su se strmoglavile.

Za to vrijeme vlasti već dvije godine donose zakone koji obuzdavaju rast plaća, povisuju dob za mirovinu, ukidaju socijalna prava i povećavaju poreze. Od svibnja prosvjedi su narasli kao lavina.

U Kataloniji koja se obvezala da će ove godine za deset posto smanjiti potrošnju, zbog masovnih je prosvjeda ispred parlamenta u Barceloni prošli tjedan regionalni predsjednik morao helikopterom ići na raspravu o smanjenju potrošnje.