Svijet MJERE ŠTEDNJE

Tisuće 'gnjevnika' prosvjeduje u Madridu

Više tisuća gnjevnih prosvjednika slijevalo se u nedjelju prema središtu Madrida gdje će se ispred parlamenta održati skup protiv nezaposlenosti, posljedica gospodarske krize i mjera štednje

'Banke i vlade koje su uzrokovale ovakvo stanje moraju znati da mi ne odobravamo proračunske mjere i rezanja, da mi želimo da se naš glas čuje i da ćemo to i učiniti', ističu organizatori pozivajući na prosvjede diljem Španjolske.

'Protiv nezaposlenosti. Organiziraj se i bori. Zajedno protiv nezaposlenosti i kapitala', pisalo je na velikom transparentu na početku povorke koja je u nedjelju ujutro pošla iz Leganesa, petnaestak kilometara južno od Madrida.

Prosvjedi se tijekom dana trebaju održati i u drugim španjolskim gradovima, napose u Barceloni i Valenciji.

Pokret 'gnjevnika' koji se u Španjolskoj pojavio 15. svibnja, okuplja mlade, ali i druge građane koji su nezadovoljni zbog visoke stope nezaposlenosti od 21,29 posto radno aktivnog stanovništva, socijalne nesigurnosti, nebrige političara i zastranjenja kapitalizma.

U prošlu nedjelju su uklonili svoje šatore s trga Puerte del Sol koji je postao simbol tog vala prosvjeda. 'Gnjevnici', koji uživaju veliku potporu u narodu, žele sada konsolidirati pokret organizirajući skupove po četvrtima i druga događanja u tjednima koji dolaze.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još