JEDNOGLASNA PREPORUKA

Vijeće sigurnosti UN-a za drugi mandat Ban Ki-moona

17.06.2011 u 20:02

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno preporučilo da glavni tajnik Ban Ki-moon bude izabran na drugi petogodišnji mandat, koji počinje u siječnju 2012. godine

Opća skupština UN-a, u kojoj su 192 zemlje članice, planira idućeg utorka održati formalno glasovanje o reizboru Ban Ki-moona za glavnog tajnika Svjetske organizacije, kazali su diplomati.

'Vijeće sigurnosti preporuča Općoj skupštini... da gospodina Ban Ki-moona imenuje glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda na drugi mandat od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. godine', kaže se u rezoluciji prihvaćenoj aklamacijom na sjednici 15-članog Vijeća.

Odluka Vijeća odgođena je za jedan dan jer jedna od regionalnih skupina UN-a - Latinska Amerika i Karibi - nije pristala podržati Bana.

Diplomati su kazali da skupina još uvijek nije postigla konsenzus do petka prijepodne, no Vijeće je išlo naprijed sa svojom preporukom. Potvrda regionalnih skupina smatra se željenim ciljem, no nije tehnički nužna.

Banov ponovni izbor praktično je osiguran s preporukom Vijeća sigurnosti, koja je uslijedila nakon sporazuma pet stalnih članica Vijeća, koje su ga htjele zadržati na dužnosti. Ni jedan drugi kandidat nije predložen na njegovo mjesto.

Ban Ki-moon (67) je osmi glavni tajnik Ujedinjenih naroda, a na toj je dužnosti 1. siječnja 2007. naslijedio Kofija Annana. Prije je bio karijerni diplomat u ministarstvu vanjskih poslova Južne Koreje i u Ujedinjenim narodima. Ban je bio ministar vanjskih poslova Južne Koreje od siječnja 2004. do studenoga 2006. godine.