KRALJEV GOVOR

Muhamed VI. večeras najavljuje reforme u Maroku

17.06.2011 u 17:04

Bionic
Reading

Marokanski kralj Muhamed VI. u petak će se navečer obratiti naciji i objaviti prijedlog reforma koje će vjerojatno uključivati ograničenje njegovih širokih ovlasti

Kraljev govor prenosit će televizija i radio s početkom u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu, objavila je kraljevska palača u četvrtak ne najavivši temu govora.

Kralj će se naciji obratiti tjedan dana pošto je povjerenstvo imenovano radi pripreme ustavnih reforma završilo s radom. Muhamed VI. povjerenstvo je osnovao u ožujku nakon što se 'arapsko proljeće' počelo događati i u njegovoj zemlji.

'Kralj će predstaviti glavne crte ustavnih promjena koje su već predstavljene političkim strankama', rekao je marokanski dužnosnik. Očekuje se i da će kralj raspisati referendum o tim promjenama, koje bi trebale marokanski politički sustav pretvoriti u ustavnu monarhiju kako je tražio 'Pokret 20. veljače', nazvan po datumu prvih prosvjeda u Maroku.

Kralj u Maroku praktički ima svu vlast, a ujedno je i vrhovni vjerski autoritet. Član skupine koja je radila na prijedlogu reforme agenciji AFP je rekao da one uključuju znatan prijenos ovlasti sa 47-godišnjeg Muhameda VI. na premijera, koji će moći imenovati ključne ministre, i neovisnost pravosuđa.

Reforme također predviđaju da starosjedilački berberski postane službeni jezik uz arapski, čime bi Maroko postala prva zemlja Magreba koja je taj jezik prihvatila kao službeni.

Po prijedlogu, islam će ostati državna religija, ali će biti zajamčena sloboda vjeroispovijesti. Kraljev status 'svetoga' bit će odbačen, rekli su izvori. Jedna islamistička marokanska stranka u ponedjeljak je upozorila da će glasovati protiv ustava ako on daje slobodu vjeroispovijesti jer bi, tvrdi stranka, to štetilo islamskom identitetu zemlje.