IMENOVANA GRČKA VLADA

Novi ministar financija - protivnik Papandreoua

17.06.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Grčki premijer Georges Papandreou imenovao je u petak Evangelosa Venizelosa novim ministrom financija umjesto Gerogesa Papaconstantinoua koji postaje ministar okoliša, izjavio je glasnogovornik vlade

Venizelos (54), imenovan je i potpredsjednikom vlade uz stranačkog veterana Theodorosa Pangalosa koji je i dosad bio na toj dužnosti. Dosadašnji ministar obrane, profesor prava Venizelos glavni je unutarstranački protivnik premijera Papandreoua. Pred njim je sad teška zadaća smirivanja socijalne i financijske krize u Grčkoj te pregovora s vjerovnicima.

Odlazak Papaconstantinoua očekivao se jer su ga zastupnici Socijalističke stranke na vlasti kritizirale zbog nametanja štednje Grcima kako bi dobio financijsku pomoć EU-a i MMF-a.

Novi ministar vanjskih poslova je Stavros Lambrinidis (49), koji je bio šef grčke socijalističke parlamentarne skupine Europskog parlamenta i blizak je suradnik Papandreoua.

Još jednog bliskog suradnika, Panosa Beglitisa, dosadašnjeg državnog tajnika i zamjenika ministra obrane, premijer je imenovao na dužnost ministra obrane.

Grčka vlada trebala bi do početka sljedećeg tjedna dobiti potporu u parlamentu za strogi program štednje koji zahtijeva EU kao temelj za odobravanje nove financijske pomoći.

Zemlje eurozone trebale bi se u nedjelju složiti oko isplate sljedeće rate kredita za financijski spas Grčke. Odluka o novom, dugoročnijem paketu za spas Grčke bit će odgođena do srpnja zbog neslaganja oko angažiranja privatnih investitora. EU očekuje da će grčki parlament do kraja lipnja donijeti ključne odluke o smanjenju proračuna, gospodarskoj reformi i prodaji državnih poduzeća.