Svijet MAĐARSKI MINISTAR

'Do 30. lipnja u ponoć moramo završiti pregovore'

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony izjavio je u četvrtak u Bruxellesu na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta da je moguće zatvoriti sva preostala poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom do 30. lipnja u ponoć

'Moramo završiti pregovore s Hrvatskom do 30. lipnja u ponoć, i to je moguće', rekao je Martony, dodajući da inzistiranje Mađarske da se pregovori dovrše do kraja njezina predsjedništva 'nije stvar nacionalnog prestiža ili skupljanja trofeja, nego je to u interesu i EU-a i kandidatskih zemalja'.

Radna skupina Vijeća EU-a za proširenje svakodnevno radi na usuglašavanju zajedničkih pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja, čije je nacrte Komisija dostavila prošli petak i u kojima je ocijenila da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora. Hrvatskoj je ostalo zatvoriti poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23), Tržišno natjecanje (8), Financijske i proračunske odredbe (33) i Ostala pitanja.

Mađarsko predsjedništvo je još ranije planiralo međuvladinu konferenciju o pristupanju za 21. lipnja. Po diplomatskim izvorima, sada postoje tri moguće opcije. Prva je da se sva četiri poglavlja zatvore 21. lipnja, druga da se dio zatvori na toj konferenciji, a ostala poglavlja do kraja lipnja, i treća da se sva poglavlja zatvore u tjednu nakon sastanka Europskog vijeća, tijela koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica, koje se sastaje 23. i 24. lipnja.

Bude li potrebe za sazivanjem pristupne konferencije nakon samita, onda se kao najčešći datum spominje 30. lipnja, iako se ne može isključiti ni neki raniji datum.

Danas je u Bruxellesu odlučeno da će se prva međuvladina konferencija u pregovorima s Islandom održati u ponedjeljak 27. lipnja. Island bi na prvoj pristupnoj konferenciji trebao otvoriti pregovore u četiri poglavlja - Znanost i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Javne nabave i Informacijsko društvo i mediji - od kojih će prva dva odmah biti i zatvorena.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još