NESREĆA U AFGANISTANU

Zašto je pao helikopter s hrvatskim vojnicima?

16.06.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Ministar obrane Davor Božinović rekao je u četvrtak da su oba hrvatska vojnika koja su jučer bila u helikopteru afganistanske vojske (ANA) i koji se prevrnuo pri slijetanju u bazu dobro te da je jutros s njima razgovarao te kako se nesreća dogodila zbog spleta nesretnih okolnosti i velikog oblaka prašine koji je zaklonio vidljivost pilotu

U afganistanskom helikopteru, koji je letio između Kabula i Jalalabada, bila su dvojica pripadnika mentorskog tima iz hrvatskog kontingenta u ISAF-u, trojica pripadnika ISAF-a, tri pripadnika ANA-e i prevoditelj. 'Jutros sam razgovarao s pukovnikom Michaelom Križancem i narednikom Stjepanom Vargašem. Pukovnik Križanec je otpušten iz bolnice, a narednik Vargaš je bio upućen na liječničke pretrage koje su pokazale da mu je stanje dobro, iako je kratko vrijeme bio bez svijesti', rekao je novinarima ministar obrane Davor Božinović. Izvijestio je da se stanje prati i da će zajedno s liječnicima na terenu odlučiti o njegovu sudjelovanju u misiji.

Na upit hoće li ih povući iz Afganistana, ministar je odgovorio da će pukovnik Križanec vjerojatno ostati u Afganistanu, a o naredniku Vargašu tek će se donijeti odluka, kazao je, dodajući da se razmišlja o tome hoće li biti povučen iz misije.

Na upit ima li razloga za zabrinutost, Božinović je rekao da je Afganistan težak teren i da je riječ o nezgodi, a ne o napadu na pripadnike naših oružanih snaga. Riječ je o spletu određenih nesretnih okolnosti i velikom oblaku prašine koji je zaklonio vidljivost pilotu helikoptera koji se prevrnuo dok je slijetao, kazao je ministar i dodao da se to, nažalost, događa. Istaknuo je da su pripadnici hrvatskih oružanih snaga dobro i da je sve u redu. 'Opet se pokazalo da se naši vojnici znaju čuvati i u najopasnijim događajima i pobrinuti se za sebe', rekao je ministar Božinović, dodavši da je, nažalost, u toj nesreći bilo pripadnika iz drugih zemalja koji su prošli mnogo gore od naših.