PLAGIRALA DISERTACIJU

Bivšoj čelnici Europarlamenta oduzet doktorat

16.06.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Sveučilište u Heidelbergu oduzelo je doktorsku titulu bivšoj potpredsjednici Europskog parlamenta, zvijezdi njemačkih liberala Silvani Koch-Merin (40), nakon što je utvrđeno da je njezin rad, u suštinskim dijelovima, plagijat

Sveučilište u Heidelbergu donijelo je odluku nakon detaljnog proučavanja 227 stranica doktorske disertacije pod nazivom 'Povijesna monetarna zajednica između ekonomije i politike'.

Silvana Koch-Merin vodeća je političarka Slobodne demokratske stranke, koalicijskog partnera njemačkih demokršćana i kancelarke Angele Merkel. Prije mjesec dana, Koch-Merin povukla se s mjesta potpredsjednice Europarlamenta zbog optužbi o krivotvorenju diplome, ali je zadržala mjesto zastupnice. Optužbe su u travnju osvanule na internetu.

Vijeće Filozofskog fakulteta, koje je tjednima pregledavalo disertaciju, zaključilo je da su ključni dijelovi rada na temelju kojega je Koch-Merin dobila doktorsku titulu 2000. sastavljeni od ukradenih dijelova drugih publikacija, koje nisu odgovarajuće citirane, izjavio je dekan Manfred Berg.

Stručnjaci su na 80 stranica pronašli više od 120 plagiranih dijelova. Dijelovi proglašeni plagijatom preuzeti su iz više od 30 različitih publikacija, a za dvije trećine nije naveden izvor. 'Zbog velikog broja i sustavne prirode plagijata, nema sumnje da je Koch-Merin za svoju disertaciju uzela materijal iz drugih izvora i prezentirala ih kao svoj', rekao je Berg.

Ovo je drugi slučaj u posljednja četiri mjeseca oduzimanja doktorata njemačkim političarima zbog plagijata.

Sveučilište Bayreuth u Bavarskoj u veljači je oduzelo doktorat bivšem ministru obrane Karl-Theodoru zu Gutenbergu, nakon što je utvrđeno da je u velikoj mjeri plagirao disertaciju. Guttenberg je dao ostavku u ožujku, priznajući da je pogriješio.