30. GODINA MEĐUGORJA

Vatikan i dalje ne priznaje ukazanje Gospe

17.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U petak, 24. lipnja, u Međugorju će se proslaviti 30 godina kontroverznog fenomena ukazanja Gospe na brdu Podbrdo u blizini tog hercegovačkog gradića

Fenomen ukazanja koji je odavno nadišao vjerske i političke okvire je sada već važna turistička i ekonomska činjenica u tom relativno pasivnom kraju. Već jučer je službeno počelo obilježavanje godišnjice slavljenjem Devetnice Kraljici Mira. Svaki dan, uključujući i petak, u 16 sati moli se Krunica na Brdu ukazanja - Podbrdu. Formalno, Devetnica je osobita zahvala Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke proteklih 30 godina.

Podsjetimo da je Sveta Stolica prošle godine osnovala Međunarodnu istražnu komisiju za Međugorje koja je svoj prvi sastanak održala 26. ožujka, a do danas se još dva puta sastala. Na konferenciji za tisak koja je jučer održana u Vatikanu, kardinal Camillo Ruini, koji je na čelu komisije je, između ostalog, javnost izvijestio o tome da je komisija još daleko od zaključenja rada u vezi s fenomenom u Međugorju.

To zapravo znači da će obilježavanje godišnjice fenomena proteći bez formalne potvrde iz Vatikana, što u konačnici neće imati utjecaj na kultni status Međugorja među katolicima, posebno u Italiji, Španjolskoj i Južnoj Americi. Istražna komisija se sastaje bez prisutnosti javnosti, a zaključke će proslijediti na razmatranje Kongregaciji za nauk vjere koja treba dati konačni pravorijek o fenomenu. Koliko dugo će raditi komisija, nemoguće je predvidjeti; Vatikan je u tom smislu vrlo oprezan, a dobro je poznat i stav mostarske biskupije o fenomenu u Međugorju, što dodatno opterećuje čitav slučaj.

U međuvremenu, Međugorje je spremno za godišnjicu i cijeli taj kraj već nekoliko godina izgleda kao poslovna zona, što je logična posljedica dolaska velikog broja hodočasnika. Ove godine se očekuje i najveći broj hodočasnika u posljednjih nekoliko godina i Međugorje ima spremne kapacitete da ih primi. Očekuje se dolazak velikog broja vjernika iz cijele regije, iz Hrvatske i posebno iz Italije. Feriboti tvrtke Blue Line, Regina della Pace i Dalmatia te nedavno obnovljen Jadrolinijin feribot Marko Polo koji spajaju Split s talijanskom obalom će sasvim sigurno biti puni autobusa i hodočasnika.

Već u svibnju Ured informacija bilježi brojne skupine hodočasnika iz Slovenije, Slovačke, Poljske, Njemačke, Austrije, Engleske, SAD-a, Irske, Kanade, Italije, Francuske, Španjolske, Mađarske i Belgije, Kine, Koreje, Argentine i Urugvaja. U idućih desetak dana u Međugorju se može očekivati do sada najveći broj hodočasnika u pohodu na Brdo ukazanja i cijeli kraj oko Međugorja će sasvim sigurno ostvariti značajan ekonomski rezultat i efekt.