ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Koja su najgora mjesta za žene na svijetu?

18.06.2011 u 09:04

Bionic
Reading

Globalno istraživanje pokazalo je kako je Afganistan najopasnija država na svijetu za žene nakon koje slijedi Demokratska Republika Kongo, Pakistan, Indija te Somalija, piše The Guardian

Demokratska Republika Kongo, Pakistan, Indija i Somalija s Afganistanom na prvom mjestu čine top pet najgorih država za žene, pokazala je anketa koju su proveli stručnjaci za istraživanje spolova.

Ciljano nasilje nad ženama u javnoj službi, loša zdravstvena skrb i siromaštvo čine Afganistan najopasnijom državom na svijetu za žene, pokazalo je globalno istraživanje objavljeno u srijedu.

Da će se Indija, zemlja koja se ubrzano razvija u gospodarsku supersilu, naći na ovom popisu, nitko nije očekivao. Međutim, ova potkontinentalna zemlja pokazala se vrlo opasnom zbog visoke razine ženskog čedomorstva i trgovine ljudima.

Za ostale uopće nije iznenađujuće da su se našle na ovoj listi. Maryan Qasim, ministrica za žene iz Somalije je mislila kako će Somalija biti prva na popisu, a ne peta, piše The Guardian

Istraživanje je sastavila Zaklada Thomson Reuters kako bi se obilježilo pokretanje web stranice TrustLawWoman, čiji je cilj pružanje besplatne pravne pomoći za ženske skupine širom svijeta.

Visoka stopa smrtnosti majki, ograničen pristup liječnicima i 'gotovo potpuni nedostatak ekonomskih prava' čine Afganistan najnepoželjnijom državom za žene.

'Žene koje pokušavaju progovoriti ili preuzeti neku javnu ulogu i na taj način pobiti duboko ukorijenjene rodne stereotipe o tome što je prihvatljivo za žene ili ne, kao što je posao policajke ili voditeljice vijesti, često završi prijetnjom ili ubojstvom žena', rekla je Antonella Notari, šefica organizacije Women Change Makers, koja promovira žensku društvenu poduzetnost.

'Zapanjujuća je razina seksualnog nasilja', stoji u istraživanju koje se tiče Konga. Jedna nedavna američka studija tvrdi da je u ovoj afričkoj državi više od 400.000 žena silovano svake godine. UN je prozvao Kongo svjetskom prijestolnicom silovanja, piše The Guardian

Pakistan drži treće mjesto zbog kulturoloških, plemenskih i religioznih praksi koje su štetne za žene. To uključuje napade kiselinom, prisilni brak i dijete te kazne ili odmazde kamenovanjem ili druge fizičko zlostavljanje, pokazalo je istraživanje.

Pakistan ima najvišu stopu tzv. ubojstva iz časti i ranog braka. Prema Pakistanskoj komisiji za ljudska prava čak 1.000 žena i djevojaka je godišnje ubijeno iz časti.

Indijski državni zavod za istraživanja procjenjuje da se 2009. oko 90 posto trgovine ljudima dogodilo u zemlji i da ima oko tri milijuna prostitutki, od čega je oko 40 posto su djece, pokazalo je istraživanje.

Prisilni brak i prisilni rad dodatna su opasnost za žene. Oko 50 milijuna djevojčica smatra se 'nestalima' u prošlom stoljeću zbog čedomorstva i pobačaja ženske djece. UN kaže da je to zato što roditelji više vole dječake nego djevojčice.

Somalija, koja je u političkom raspadu, bilježi visoku razinu smrtnosti majki, silovanje, sakaćenje ženskih genitalija i ograničen pristup obrazovanju i zdravstvu.

Najopasnija stvar za ženu u Somaliji jest da ostane trudna. Kad žena postane trudna, šanse da preživi su 50:50 jer uopće nema bolnice, nema zdravstvene zaštite, nema ništa...

'Nijedna žena u Somaliji nije sretna što je žena. Od kolijevke pa do groba ona je samo žrtva', riječi su Nadije Sufi Abdi, koja radi u centru za ljudska prava.

'Somalija je pakao na zemlji', dodala je Abdi.

Villa Monique, predsjednica Zaklade Thomson Reuters je rekla kako su skrivene opasnosti, kao što su nedostatak obrazovanja ili nepristupačna zdravstvena skrb smrtonosnije od fizičke opasnosti kao što su silovanja i ubojstva.

Prava žena u Afganistanu