AMBICIOZAN CILJ

Putin: Rusija će postati gospodarska velesila

15.06.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin rekao je u srijedu da je za svoju zemlju postavio ambiciozan cilj da za desetak godina bude među prvih pet svjetskih gospodarstava

'Postavili smo ambiciozan cilj za iduće desetljeće koji bi od Rusije trebao učiniti jedno od pet najvećih svjetskih gospodarstava', rekao je Putin u Ženevi na 100. skupštini Međunarodne organizacije rada.

Putin planira ruski BDP od 19.700 američkih dolara po stanovniku podići na 35.000 dolara (oko 24.400 eura). Da bi se to ostvarilo, zemlja mora udvostručiti produktivnost i stvoriti radna mjesta u sektoru novih tehnologija.

'Rusko gospodarstvo ne bi smjelo imati beskorisna radna mjesta nego ih eliminirati', rekao je, dodajući da Rusija još osjeća posljedice globalne financijske i gospodarske krize. Rusija bi se od krize trebala oporaviti do kraja godine, očekuje on.

Svjetska banka (WB) upozorila je 8. lipnja da Rusija od dolaska Vladimira Putina na vlast 2000. nije uspjela diverzificirati i modernizirati svoj izvoz te da će izgubiti utrku s drugim gospodarstvima u razvoju ako ne smanji udio države u gospodarstvu.