TAKO SE TO RADI U SVIJETU

I desničari idu na Gay Pride

16.06.2011 u 07:57

Bionic
Reading

Tportal je istražio koji se političari u svijetu pojavljuju na povorkama ponosa LGBT osoba te kako se najmoćniji čovjek svijeta, američki predsjednik Barack Obama, odnosi prema gayevima i lezbijkama i njihovim pravima

Dok se u Splitu događalo nevjerojatno homofobno divljanje koje je šokiralo cijeli svijet, u Izraelu, konkretno u Tel Avivu, održala se godišnja povorka ponosa, u kojoj je, prema pisanju medija, 'sudjelovalo desetine tisuća ljudi'. Među njima su bili i brojni izraelski političari, od kojih je najpoznatija bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, koja sada predvodi najvažniju stranku opozicije Kadimu. Livni je okupljenima rekla da imaju pravo biti ono što jesu te da ravnopravnost gay građana Izraela nije pitanje samo ljevice, nego svih stranaka političkog spektra. Livni je citirala izraelsku Deklaraciju neovisnosti, naglasivši da je zadatak države i vlade da zaštite prava svih građana. Sudionicima telavivske povorke ponosa obratio se i Nitzan Horowitz, zastupnik u Knessetu koji je gay, rekavši da je kao tinejdžer mogao samo sanjati o tome da će nekad u budućnosti biti na jednom takvom događaju.

Zapravo, u svijetu uopće nije toliko neuobičajeno da visokopozicionirani političari sudjeluju u povorkama ponosa te da podržavaju gay-lezbijsku zajednicu. Primjerice, iako se Stockholm Pride održava tek od 1998. (dakle, započeo je tek četiri godine prije Zagreb Pridea), riječ je o ogromnoj manifestaciji na kojoj zna sudjelovati i više od sto tisuća ljudi, a među njima i brojni politički uglednici, i to i iz lijevih i iz desnih stranaka. Primjerice, prošle godine su na Stockholm Prideu marširali ministar financijaAnders Borgh,ministrica za ravnopravnost rodova i integracijuNyamko Subuni, koja je došla odjevena kao Catwoman iz serijala filmova o Batmanu! Tu je bila još i prvakinja Socijaldemokratske stranke Mona Sahlin

Parada u Izraelu
Toronto je pak poznat po prilično ekstravagantnoj povorci ponosa, a ni nju kanadski političari ne zaobilaze, baš suprotno. Među onima koji su u Torontu došli podržati svoje gay sugrađane bili su guverner Ontarija Dalton McGuinty, inače katolik, kao i konzervativna zastupnica Belinda Stronach. Čelnici Zelenih također su bili prisutni, no najviše truda dao si je socijaldemokratski gradonačelnik Toronta David Miller, koji je otplesao kan-kan, zagrljen s dva transvestita.

Gradonačelnici su pak standardni gosti na gay paradama diljem svijeta, i to ne samo glavni ljudi Pariza i Berlina, koji su i sami gay. U Beču je već tradicija da najveću gay manifestaciju, humanitarni Life Ball, u gradskoj vijećnici ugošćava gradonačelnik Michael Haupl, koji je i otvara svojim govorom. Također, gradonačelnik Londona, konzervativac Boris Johnson, redovito sudjeluje u tamošnjoj povorci ponosa, kako bi 'odao počast doprinosu gay građana Londona našem gradu'. Dapače, Johnsonu su savjetnici pogreškom za dan pridea zakazali druge sastanke, što je on odmah otkazao kako bi mogao doći marširati u povorci ponosa. Johnson je tada izjavio sljedeće: 'Drago mi je što ću moći sudjelovati u našem gradskom prideu, ponosan na reputaciju Londona kao grada u kojem svatko može biti što jest. Od uglednih pjesnika, preko političara do pop zvijezda i sportaša, može se vidjeti sve veće samopouzdanje da se otvoreno bude gay. To se najbolje vidi kod nas u Londonu, koji ima jednu od najvećih zajednica gayeva, lezbijski, biseksualnih i transrodnih osoba. Svatko ima pravo živjeti slobodno svoj identitet, bez straha od progona ili zlostavljanja, a moj ured i ja svakodnevno radimo na tome.'

Kada je riječ o najmoćnijoj državi svijeta, SAD-u, zasigurno je najpoznatiji primjer San Francisca kao grada u kojem gayevi mogu potpuno slobodno živjeti. Nekadašnji gradonačelnik San Francisca Gavin Newsom bio je 2004. i prvi političar koji je svojim službenicima naredio da počnu izdavati bračne dozvole istospolnim parovima, što je zakotrljalo borbu za bračnu jednakost u Americi. Po svojoj podršci LGBT zajednici ističu se i demokratski guverner Massachusetsa Deval Patrick, ali i ultrarepublikanac i Bushov potpredsjednik Dick Cheney, zahvaljujući i tome što obojica imaju kćerke koje su lezbijke.

Američki predsjednik Barack Obama je, otkako je došao u Bijelu kuću, ukinuo diskriminatorski zakon koji je gayevima zabranjivao da otvoreno budu ono što jesu u američkoj vojsci te je svaki lipanj u protekle dvije godine službeno proglasio mjesecom LGBT prava i povijesti. Obamina Bijela kuća je također pokrenula službenu internetsku stranicu posvećenu gay pravima, na kojoj se kaže da će gayevi i lezbijke 'pobijediti zajedno za bolju budućnost', uz pomoć Obame, naravno. Oko prava gay osoba angažirala se i američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je, kada je bila njujorška senatorica, redovito marširala u tamošnjoj povorci ponosa.

Od svjetskih državnika u svojoj potpori gayevima i lezbijkama naročito su se iskazali bivši brazilski predsjednik Ignacio Lula da Silva te bivši češki predsjednik i veliki pisac Vaclav Havel. Havel je redovito istupao u ime ravnopravnosti gay osoba, novčano i institucionalno pomagao kampanje za ravnopravnost, a također mu je i jedan od najbližih suradnika, glasnogovornik Martin Krafl, bio gay. Brazilac Lula da Silva, koji je u svojim osam godina mandata spasio milijune građana od siromaštva, redovito je tražio da se Brazil oslobodi homofobije, koju je nazvao 'perverznom bolešću', te se zalagao za bračnu ravnopravnost istospolnih parova. Lula je i održao govor na prvoj brazilskoj Nacionalnoj konferenciji LGBT osoba 2008, u kojem je pozvao Brazilce na prihvaćanje različitosti, još jednom najoštrije osudivši svaki izraz homofobije.