Svijet UPOZORENJE OXFAMA

Rast cijena pogoršao prehrambene navike

Prehrambene navike promijenile su se u brojnim zemljama zbog povećanja cijena prehrambenih proizvoda, doznaje se u srijedu iz ankete koju je u 17 zemalja provela nevladina udruga Oxfam

Unatrag dvije godine prehrambene je navike promijenila polovica ispitanika, njih točno 53 posto. Među njima, više od jedne trećine (39 posto) navelo je ekonomske razloge, a 33 posto zdravstvene razloge.

Sveukupno je njih 20 posto u posljednje dvije godine promijenilo sadržaj svojih tanjura zbog povećanja cijena prehrambenih proizvoda. Ta je tendencija vrlo jaka u siromašnim zemljama, poput Kenije (60 posto) ili Gvatemale (29 posto), ali je izražena i u razvijenim zemlja poput Australije (24 posto), Španjolske (20 posto), Velike Britanije (19 posto) i SAD-a (17 posto).

'Naša se prehrana mijenja vrlo brzo i za puno ljudi se mijenja na gore', ocijenio je izvršni direktor Oxfama Jeremy Hobbs.

Oxfam je pozvao čelnike cijelog svijeta, a posebice ministre poljoprivrede zemalja G20 koji se sljedećeg tjedna sastaju u Francuskoj da 'sada reagiraju kako bi popravili naš prehrambeni sustav koji se raspada'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još