BACHMANN PREŠIŠALA PALIN

Nova republikanska senzacija kreće u napad na Obamu

15.06.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Michele Bachmann, kongresnica iz Minnesote, najveća je senzacija prve javne diskusije republikanskih kandidata za predsjedničke izbore 2012, održane u New Hampshireu. Zbog uvjerljivog nastupa, ta konzervativna političarka u rangu Sarah Palin uspjela se prometnuti u neformalnu pobjednicu rasprave sedmero kandidata, koju je uživo prenosio CNN

Ime Michele Bachmann u utorak je čvrsto držalo prvo mjesto na listi najpopularnijih pojmova Googleove tražilice. Većina analitičara CNN-a slaže se da je ta 55-godišnja političarka, glasna protivnica abortusa i istospolnih brakova, bila izvrsno pripremljena za diskusiju, te je ostavila neočekivano snažan dojam.
 
Bachmann je osnivačica i 'prva truba' ultrakonzervativnog Tea Party pokreta u Predstavničkom domu američkog Kongresa, što će se pokazati osobito važnim na unutarstranačkim izborima ukoliko se u utrku za republikansku nominaciju ne uključi Sarah Palin, još uvijek neprikosnovena miljenica socijalnih konzervativaca.

Michele Bachmann tjednima je čekala kako bi iskoristila nastup pred milijunskim auditorijem i premijerno objavila da će se natjecati za republikansku nominaciju. Iako zbog toga nije dobila ovacije niti je uspjela zateći voditelja koji se hladno prebacio na pitanje drugom kandidatu, uspjela je skrenuti pozornost na sebe. Ta umješnost i inače je jedna od najužih specijalizacija Michele Bachmann.

Talent za javne nastupe potvrdila je pozivajući republikance svih predznaka da ovaj put budu jedinstveni i uvjereni da je izborna pobjeda njihova. Predsjednik Barack Obama neće osvojiti drugi predsjednički mandat, poručila je sigurnim glasom i osvojila pljesak optimizma gladne konzervativne publike. Ostali kandidati nisu se usudili vinuti tako daleko, pa im je preostalo jedino da se do zaključenja diskusije nastave koprcati u vlastitim nedorečenostima.

Bachmann za vratom Romneyju

Prema posljednjim anketama, Obama je daleko ispred svih republikanskih predsjedničkih pretendenata – Reuters/Ipsos navodi da je razlika između njega i najizglednijeg republikanskog protivnika, Mitta Romneyja, čak 13 postotnih bodova, unatoč podbačaju u planiranom gospodarskom oporavku . Osim toga, Obamina popularnost u stalnom je usponu još od smaknuća Osame bin Ladena, te mnogi republikanci drže da su izbori 2012. zapravo unaprijed izgubljena bitka.

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney uspio je obraniti vodeću poziciju u verbalnom ratu protiv Bachmann, bivšeg senatora Ricka Santoruma, bivšeg predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Newta Gingricha, kongresnika Rona Paula, bivšeg guvernera Minnesote Tima Pawlentyja i biznismena Hermana Caina. Politico.com proglasio je Romneyja pobjednikom rasprave jer mu se ostali nisu usudili suprotstaviti u strahu da jednoga dana neće moći postati njegovi potpredsjednici. Taj liberalni portal na drugo je mjesto svrstao upravo Michele Bachmann, koja ovog puta nije izvalila 'ništa zastrašujuće ni glupo'.

Istraživanje Reuters/Ipsos pokazuje da bi, radije no Romneyja, republikanski glasači u obračun s Obamom gurnuli Sarah Palin. Bivša guvernerica Aljaske još uvijek se nije izjasnila o kandidaturi za predsjedničku nominaciju, držeći potencijalne protukandidate u napetoj neizvjesnosti. Spekulira se da Palin zapravo do posljednjeg daha pokušava izbjeći javne diskusije, koje joj nisu jača strana. No dok se zagriženi republikanaci ufaju u veliki povratak Sarah Palin, iz njezine sjene izlazi 'nova nada' Michele Bachmann.

Rođena je u Iowi kao Michele Marie Amble, u obitelji norveških luterana, inače pristaša Demokratske stranke. Ubrzo po preseljenju u Minnesotu, raspao se brak njezinih roditelja. Bachmann je odlučila postati republikanka u studentskim danima dok je, kako kaže, čitala knjigu Gorea Vidala i zgrozila se njegovim liberalnim stavovima. Udala se za studentsku ljubav Marcusa Bachmanna, magistrirala pravo i radila kao odvjetnica za američku poreznu upravu (IRS), dok se nije povukla zbog majčinskog poziva. Bachmannovi imaju petero djece, a bili su privremeni udomitelji njih još 23 - primali su ih u kuću u razdobljima od dva tjedna do dvije godine - što gorljiva republikanka nije propustila dvaput istaknuti za vrijeme stranačke diskusije.

Božji poziv u Kongres

U politiku se nije bacila 'naglavačke' – bila je članica senata Minnesote kada je krajem 2005. čula da se u njezinom okrugu upražnjava mjesto za Kongres. Naknadno je izjavila da ju je Bog pozvao da se uključi u izbore, te su ona i njezin suprug tri dana postili kako bi stvari krenule po njihovim željama. Iduće godine, Michele Bachmann postala je prva kongresnica Republikanske stranke iz Minnesote. Već na tim izborima iskazala je osobiti dar za prikupljanje velikih novčanih sredstava za svoje kampanje – prvu je velikim dijelom financirao vođa kršćanskih evangelika James Dobson. Na skupovima za prikupljanje donacija ugostila je, redom, Karla Rovea, Georgea W. Busha i Dicka Cheneyja. U izbornom ciklusu 2007/2008. prikupila je 3,5 milijuna dolara, a u idućem čak 13,4 milijuna dolara.

Bachmann je osobito glasna u napadima na 'socijaliste' - u tu skupinu svrstava i Baracka Obamu - te globaliste. 'Ne želim da SAD bude dio globalne ekonomije gdje je naša gospodarska budućnost vezana za Zimbabve. Ne možemo vjerovati financijskim odlukama koje se donose u drugim zemljama. Ne sviđaju mi se ni odluke koje se donose u mojoj vlastitoj zemlji, a sigurno ne želim povjeriti vrijednost svoje valute i svoju budućnost nekome poput Chaveza dolje u Venezueli', rekla je Bachmann.

Protivnica je povećanja minimalne plaće, podržava iskorištavanje domaćih zaliha nafte i plina, snažno zagovara nuklearnu energiju. Neće unaprijed odbaciti ni nuklearni napad na Iran, iako radije bira diplomaciju u ophođenju s Teheranom.

Naoružani (znanjem) i opasni

Govoreći o Obaminom planu selektivnog povećanja poreza s ciljem ograničavanja emisije stakleničkih plinova, poručila je želi stanovnike Minnesote 'naoružane i opasne po ovom pitanju energetskog poreza jer moramo uzvratiti udarac'. Naknadno objašnjenje glasilo je da građani moraju biti naoružani - znanjem.

Bachman se najžešće protivi abortusu i istospolnim brakovima, pri čemu se proslavila izjavom da gay zajednica 'osobito cilja na našu djecu'. 'Moramo duboko suosjećati s ljudima koji se suočavaju s veoma stvarnim problemom seksualne disfunkcije i poremećaja u seksualnom identitetu', poručila je.

Mnoštvo članova Tea Party pokreta osvojila je zbog otvorenog zalaganja za uvođenje inteligentnog dizajna u obrazovne programe javnih škola, što ide niz dlaku kreacionistima koji smatraju da djeca trebaju spoznati i 'Božji pečat' u ljudskoj evoluciji. Kreacionizam polazi od dogme i kao takav ne može biti uvršten u nastavni program kao znanost, no Bachmann drčno poentira da Darwinova teorija evolucije također nikada nije dokazana.

Optužuju je za greške u interpretaciji i netočne navode, poput optužbe da je Obamin posjet Indiji američke porezne obveznike koštao 200 milijuna dolara dnevno. Bijela kuća opovrgnula je tu cifru, no 'iz sigurnosnih razloga' zatajila je detalje o posjetu, uključujući i troškove. Bachmann je, potom, 'prosula' da su su prvi pucnji u Američkom ratu za nezavisnost odjeknuli u New Hampshireu, dok se to zapravo dogodilo u Massachusettsu. Problem je možda i u tome što se sastav njezinog ureda u Kongresu mijenja poput godišnjih doba - od 2007, tamo su se izmijenila četiri šefa ureda, pet glasnogovornika, pet pročelnika za zakonodavstvo i tri pročelnika za odnose s javnošću. Bachmann tvrdi da je riječ o 'rastućim mukama' ureda koji se razvija velikom brzinom i da su mnogi otišli na još utjecajnija mjesta, no u medije je procurilo da je ona veoma zahtjevna šefica koja one s drukčijim mišljenjima proglašava nelojalnima.

Dok zvijezda u usponu Michele Bachmann kreće u svoju najvažniju političku bitku sa stranačkim kolegama, američki demokrati mole se da upravo ona uspije u svome naumu i suoči se s Barackom Obamom u predizbornoj kampanji. Teško da će im želja biti uslišena - republikanci su se opekli eksperimentirajući s Georgeom W. Bushom i radije će zaigrati na neku provjereniju kartu, poput one s likom Mitta Romneya. Ukoliko pobjedu ipak odnesu prizemne strasti, pa se republikanske nominacije dočepaju Michele Bachmann ili Sarah Palin, američke birače čeka komedija od izbora.