GNJEV I NEZADOVOLJSTVO

Policija suzavcem rastjerala prosvjede u južnoj Kini

13.06.2011 u 21:47

Bionic
Reading

Interventna policija upala je u ponedjeljak u južnokineski industrijski grad pun radnika migranata, samo dan nakon što su specijalci suzavcem ugušili nerede potaknute zlostavljanjem trudne ulične prodavačice koja je postala simbol rastućega nezadovoljstva

Videosnimke i fotografije s mobitela građana Zengčenga u pokrajini Guangdongu slikane protekli vikend pokazuju gnjevnu gomilu koja spaljuje vladine zgrade, razbija policijska vozila i tisuće se tuku s policijom.

Nerede su izazvali zaštitari koji su u petak napali prodavačicu Wang Lianmei, ali gnjev lokalnog stanovništva potaknule su i druge frustracije divljanjem cijena hrane i korupcijom lokalnih vlasti, drži Reuters.

Po najnovijem popisu Kina ima 145 milijuna radnika putnika sa sela. Iako su mnogi zadnjih godina počeli dobivati bolje plaće, jaz između njih i radnika koji žive u gradovima i dalje je golem. Trudna prodavačica na štandu simbolizira nezadovoljstvo mnogih radnika migranata.

Na snimkama se vidi interventna policija koja baca suzavac i oklopnim vozilima rastjerava gomilu, a prosvjednike vezuje lisičinama.

Prosvjed na jugu Kine