KRAĐA FOTOGRAFIJA S FACEA

Riječanka Jelena Lečić - izmišljena gay aktivistica iz Sirije!

13.06.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Jelena Lečić iz Rijeke, s boravištem u Londonu, našla se u središtu međunarodnog skandala nakon što je njezinu fotografiju s Facebooka iskoristio Amerikanac Tom MacMaster u stvaranju izmišljenog lika Amine Arraf, sirijske gay aktivistice i blogerice. Nakon što je na 'Amininom' blogu objavljeno da su je otele sirijske vlasti, priču o otmici svjetski mediji objavili su koristeći Jeleninu fotografiju

MacMaster je na blogu pod izmišljenim imenom Amina Abdallah Arraf al-Omari objavljivao priče iz njezine svakodnevice, prijateljima i vezama, uz mnogo detalja o nemirima u Siriji koja je zahvaćena tzv. arapskom revolucijom. Amina je živjela u virtualnom svijetu kao 35-godišnja aktivistica dvojnog, sirijsko-američkog državljanstva s prebivalištem u Damasku.

Posljednja izmišljotina bila je ona o Amininom uhićenju, koje je na blogu objavljeno prošlog tjedna uz potpis 'Aminine rođakinje'. Blog je do tada već stekao zavidan broj posjetitelja te se 'vijest' o otmici začas prenijela internetom. Na prevaru su nasjeli i najugledniji svjetski mediji, poput britanskog Guardiana i BBC-a.

Da nešto ne štima, postalo je očito nakon što se Guardianu obratila Jelena Lečić, tvrdeći da su njezine fotografije zloupotrebljene na blogu i u medijima. Američki State Department potom je utvrdio da u njihovoj evidenciji ne postoji osoba s američkim državljanstvom pod imenom Amina Abdallah Arraf al-Omari.

U intervjuu BBC-u Jelena Lečić izjavila je da je uznemirena zbog krađe i objavljivanja fotografija, a djelatnicima Guardiana zamjerila je što nisu kontaktirali s njom ni nakon što ih dva puta upozorila na grešku.

Jelena Lečić nema nikakve veze sa Sirijom, ni sa 40-godišnjim MacMasterom, a ukradene fotografije nastale su na izletu u Parizu. Na njezinom profilu na Facebooku stoji da je rođena u Rijeci, gdje je pohađala srednju ekonomsku školu i studirala na Pravnom fakultetu. Danas živi u Londonu i studira na Royal College of Physicians of London.

Tom MacMaster studira na Sveučilištu Edinburg, a njegova opsjednutost bliskoistočnom krizom rezultirala je izmišljanjem lika gay aktivistice iz Sirije.

MacMaster se ispričao Jeleni Lečić, čije je fotografije ukrao s Facebooka. 'Imao sam ideju o tome kako bi moj lik trebao izgledati i jednog sam dana nešto pregledavao, kada sam vidio njezinu sliku i pomislio - to je to lice. Nisam mislio da će itko primijetiti', kaže MacMaster.

Njegova priča u najmanju je ruku šuplja. Navodi da je kreirao izmišljeni lik jer nikoga ne bi zanimalo što o Bliskom istoku ima za reći 'bijeli Amerikanac'. Da je uistinu mislio da nitko neće primijetiti prevaru, ne bi izmislio 'atraktivan' lik gay aktivistice.