VELIKA PRIJEVARA

Oteta sirijska gay aktivistica i blogerica - ne postoji

13.06.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Blog pod nazivom 'A Girl Gay in Damascus', u kojemu je navodno lezbijka opisivala životnu svakodnevicu Damaska i nemirnu političku situaciju u zemlji, zapravo je prijevara. Blog je postao globalno popularan, a vjerno su ga pratile i novinske organizacije. No tek sada odlučio se javiti i pravi autor bloga - Tom MacMaster, Amerikanac na studiju u Škotskoj

Mnogi sirijski aktivisti optužili su MacMastera da obezvređuje i čak škodi njihovu djelovanju.

'Jednog dana, ukoliko me otme moja vlada, mnoge čitatelje neće biti briga jer može ispasti da sam ja druga Amina', napisao je jedan libanonski bloger.

Blog The Gay Girl in Damascus otvoren je u veljači s navodnim ciljem predstavljanja života 25-godišnje Amine Abdallah Arraf al-Omari, lezbijke sirijskog i američkog porijekla, koja živi u Damasku.

Blog je izvještavao o njezinom društvenom i socijalnom životu, o njezinim vezama, no Amina je kritizirala i predsjednika Bashara al-Assada i pisala o svojoj ulozi u rastućim protuvladinim prosvjedima.

Amina je čak davala intervjue novinskim organizacijama - novinar Associated Pressa koji je kontaktirao s navodnom blogericom kaže da njezini mailovi nisu ukazivali na to da nije riječ o ženi u središtu nasilnog ustanka.

Prošlog ponedjeljka, u bilješci koju je navodno objavila Aminina rođakinja, stoji da su Aminu oteli naoružani muškarci, vjerojatno članovi Baatha, stranke predsjednika Assada.

Vijest su objavili gotovo svi svjetski mediji, uključujući i BBC, a blogeri i aktivisti pokrenuli su online kampanju za oslobođenje Amine.

Ubrzo se saznalo da je na fotografiji umjesto Amine žena koja živi u Londonu i nema nikakve veze s blogom. Veleposlanstvo SAD-a priopćilo je da ne postoji osoba pod tim imenom s dvojnim američkim državljanstvom. Uskoro se ustanovilo da nitko nikada nije uživo pričao s Aminom.

U nedjelju, na blogu je objavljena 'isprika čitateljima' koju potpisuje Tom MacMaster - 40-godišnji američki aktivist, koji studira na Sveučilištu Edinburgh. On je priznao da je 'jedini autor svih bilješki na blogu'.

'Pisac bloga možda je bio izmišljen, no činjenice su stvarne i ne predstavljaju pogrešnu sliku s terena', napisao je stvarni autor:

'Ne vjerujem da sam ikome naudio - osjećam da sam stvorio važan glas za ono do čega mi je jako stalo.'

MacMaster kaže da je samo želio pokazati s kakvim se mukama suočavaju ljudi za vrijeme bliskoistočnih nemira i 'rasvijetliti ih zapadnoj publici'.

No politički i gay aktivisti bijesno su reagirali.

'Zbog vas, gospodine MacMaster, mnogo stvarnih aktivista LGBT zajednice postalo je predmet zanimanja sirijskih vlasti', napisao je Daniel Nassar, urednik bloga Gay Middle East.

'Oduzeli ste mi glas, g. MacMaster, kao i mnogima koje poznajem', dodao je Nassar.