VATIKAN

Povijesni susret romske zajednice i Pape

11.06.2011 u 17:52

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI danas se na povijesnom susretu u Vatikanu s predstavnicima Roma iz cijele Europe založio za integraciju Roma i pozvao da se ne zaborave teški progoni kojima su Romi bili izloženi, posebice istrebljenje Roma u nacističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, javlja Hina

'Vaša povijest je složena i, u nekim razdobljima, bolna. Vi ste narod koji u prošlim stoljećima nije imao nacionalističkih ideologija, nije težio imati neku zemlju ili vladati drugim ljudima. Ostali ste bez domovine i cijeli ste kontinente duhom smatrali svojim domom', rekao je Papa na audijenciji povodom 150 godina rođenja prvog Roma uzdignutog na čast oltara, Zeffirina Gimeneza Malle, Roma španjolskog porijekla i mučenika vjere (ubili su ga republikanci u kolovozu 1936. tijekom španjolskog građanskog rata, kada je imao 75. godina), a kojega je 1997. beatificirao papa Ivan Pavao II.

Za romski narod i dalje postoje 'teški i zabrinjavajući problemi poput složenih odnosa s društvima u kojima živite', rekao je papa Benedikt XVI pred romskim izaslanstvom od više od 2.000 osoba na prvoj audijenciji romske zajednice kod pape u Vatikanu u povijesti.

'Uvijek tražite pravdu, zakonitost, pomirbu i nastojte nikada ne biti uzrok patnji drugih', rekao je Papa predstavnicima Roma u dvorani Pavla VI i zatražio da se angažiraju na putu 'integracije iz koje će blagodati imati Romi i cijelo društvo'. Institucije, sa svoje strane, to trebaju nastojati odgovarajuće pratiti, napomenuo je Papa i dodao da će Crkva na tom putu biti uz Rome.

'Današnja Europa koja uklanja granice i bogatstvom smatra različitost naroda i kultura nudi vam nove mogućnosti', rekao je Papa i pozvao Rome da surađuju s Europom kako bi se njihove obitelji 's dostojanstvom uključile u europsko društveno tkivo'.

'Europska savjest ne može zaboraviti' teške progone romskog naroda, rekao je Papa. 'Tijekom stoljeća upoznali ste gorak okus neprihvaćanja i, ponekad, progona, kao što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu kada su tisuće žena, muškaraca i djece barbarski ubijeni u logorima za istrebljenje. Bio je to, kako vi kažete, porrajmos, veliko nestajanje, tragedija s kojom se Europa još nije dovoljno suočila, a čiji se razmjeri teško mogu procijeniti ali ih vaše obitelji nose utisnute u srcima', rekao je papa Benedikt i istaknuo da 'europska savjest ne može i ne smije zaboraviti toliku bol'.

Papi se u ime preživjelih romskih logoraša obratila Ceija Stojka, austrijska Romkinja koja je preživjela logore Auschwitz i Bergen-Belsen. 'Danas su Auschwitz i drugi koncentracijski logori zaspali i nikada se ne smiju probuditi. Bojim se, međutim, da Auschwitz samo spava', rekla je Papi koji ju je, nakon njezina dirljivog svjedočanstva, zagrlio.