PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

Odluka EK-a povijesna, ali treba nastaviti s reformama

10.06.2011 u 17:36

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je u petak da je odluka Europske komisije o zatvaranju hrvatskih pristupnih pregovora važna za hrvatsku povijest i istaknuo da naporima ne smije biti kraj i da treba nastaviti s reformama i poboljšanjem uvjeta života hrvatskih građana

'Vijest da je Europska komisija zaključila da Hrvatska ispunjava uvjete za primitak u članstvo Europske unije i da treba postati članicom 1. srpnja 2013. godine odlična je vijest za Hrvatsku i za sve njezine građane', rekao je Ivo Josipović novinarima u Uredu predsjednika.

'Zahvalio bih prije svega svima onima koji su pridonijeli tome od samog nastanka Hrvatske države, braniteljima, svim našim građanima koji su gradili europsku Hrvatsku i naravno svima onima koji su kroz ovo vrijeme obnašali javne dužnosti', istaknuo je Josipović.

Po njegovim riječima, od 2000. godine i vlade tadašnjeg premijera Ivice Račana do vlade premijerke Jadranke Kosor koja je pregovore privela kraju učinjeno je jako puno na Hrvatskoj koja se razvija, koja poštuje ljudska prava, zemlji koja poštuje europske vrijednosti.

'Ali istakao bih isto tako da reforme nisu gotove. Mi trebamo reforme i one koje prelaze zahtjev Europske unije, a trebat će nam naravno i prilagođavanje svim novim standardima Europske unije koja se stalno izgrađuje i mijenja', naglasio je hrvatski predsjednik.

Upozorio je da prije slavlja pričekamo odluku država članica, ali je uvjeren da će ona biti pozitivna te da će se pregovori zaključiti na političkoj razini i nakon toga početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora.

'Današnji dan smatram važnim za hrvatsku povijest, ali isto tako ističem kako našim naporima ne smije biti kraj i kako trebamo nastaviti s odgovornim i upornim radom na reformama i poboljšanju uvjeta života naših građana', zaključio je predsjednik Josipović.

Europska komisija u petak je predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija.