NEDOSTATAK POLITIČKE VOLJE

Gates: Neplatiše u NATO-u ugrožavaju akciju u Libiji

10.06.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Robert Gates upozorio je u petak zapadne saveznike NATO-a da nedovoljno izdvajaju za obranu i da im nedostaje političke volje, istaknuvši da bi upravo ti nedostaci, koji su se pokazali u Libiji, mogli 'ugroziti' uspješnost misije

'Što se tiče NATO-ove operacije u Libiji, u oči bode činjenica da nedostatak kapaciteta i volje može ugroziti sposobnost saveza da vodi integriranu, uspješnu i održivu kampanju u zraku i na moru', rekao je Gates na skupu neprofitne istraživačke organizacije u Bruxellesu, dan nakon susreta s kolegama iz 28 zemalja članica NATO-a.

Gates je upozorio da u savezu ne smiju postojati 'dvostruka mjerila', da se neke zemlje ograniče na humanitarne operacije, a da druge nose teret borbenih operacija.

'To više nije hipotetska briga i to je neprihvatljivo', istaknuo je.

Budućnost NATO-a mogla bi biti 'mračna' ako saveznici odustanu od dovoljnog ulaganja u obranu, dok savez operativno djeluje na dvjema bojišnicama, u Libiji i u Afganistanu, rekao je.

Usto je dodao da pet od 28 zemalja - SAD, Velika Britanija, Francuska, Grčka i Albanija - troše na obranu dogovorenih 2 posto BDP-a.