VANDORENOVA ČESTITKA

'Vrijeme je za čašu vina, ali ne i za šampanjac'

10.06.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Čestitajući Hrvatskoj u 'današnjoj posebnoj prilici koja zaslužuje čašu vina, jer za šampanjac je još prerano', šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren istaknuo je da je 'iza Hrvatske mnogo teškog posla'

Nakon izjave Europske komisije i povjerenika za proširenje Štefana Fülea iz Bruxellesa o pristupnim pregovorima s Hrvatskom, koju je odgledao uživo s novinarima u Informacijskom centru EU u Zagrebu, Vandoren je, kako je istaknuo, u 'ovoj posebnoj prilici' čestitao hrvatskoj Vladi, predsjedniku, Saboru, pravosuđu, Državnom odvjetništvu, agencijama i svima koji su surađivali s Delegacijom.

'Mnogo je teškog posla iza Hrvatske. Hrvatska je učinila što je bilo potrebno i Europska komisija je zaključila da je to dobro. Sada je na državama članicama EU-a da odluče slažu li se s tom ocjenom EK, rekao je Vandoren, izrazivši nadu da će u idućih nekoliko tjedana, tijekom kojih će uslijediti mnogo sastanaka, biti završene i tehnička i politička faza pregovora s Hrvatskom te je pozvao hrvatske vlasti da nastave provedbu reformi do samog ulaska u EU.

Istaknuvši da je 'samu bit izrekao povjerenik Füle', Vandoren je podsjetio na stvari koje također slijede Hrvatskoj, kazavši da treba zaključiti i potpisati pretpristupni ugovor, koji sve članice trebaju ratificirati, a naravno, Hrvatska treba održati i referendum, da bi nakon svega toga, kako preporučuje EK, mogla 1. srpnja 2013. godine postati 28. članica EU.

'Članstvo u EU od krucijalne je važnosti za hrvatske građane', naglasio je Vandoren, istaknuvši da je važno da građani imaju sve informacije o funkcioniranju i politikama EU te ishodu pregovora. 'Ako će to znati, moći će i donijeti odluku temeljenu na činjenicama i nadam se jačoj potpori građana jer vjerujem da nisu skeptični ni protiv EU, nego su im potrebne informacije, a Delegacija će i dalje biti za to dostupna', zaključio je Vandoren, na upit novinara brine li ga relativno slaba potpora hrvatskih građana EU i ishod referenduma.

Istaknuo je i da posao nije posve gotov, ali da je uvjeren da će Vlada i dalje raditi na njegovom dovršetku, a upitan bi li proces pristupanja mogao biti usporen zbog parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, Vandoren je ponovio da su 'ta dva procesa blizu, ali da je njegov svojevrsni savjet Vladi da osigura da se izbori i referendum održe odvojeno'.

Svoj je današnji istup medijima šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj zaključio riječima da je 'danas vrijeme za čašu vina, ali da je za šampanjac prerano, no da se nada kako će pri idućem susretu i to doći na red'.