PAKISTANSKA DEMOKRACIJA

Uoči protuvladinih demonstracija pritvoren vođa oporbe

15.03.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Pakistanska policija u nedjelju je naložila kućni pritvor od najmanje tri dana bivšem premijeru i sadašnjem vođi oporbe Navazu Šarifu kako bi mu onemogućila sudjelovanje u najavljenim protuvladinim prosvjedima u ponedjeljak.

"Izdana je naredba da se u kućni pritvor stave Navaz Šarif, njegov brat Šahbaz Šarif i još nekoliko čelnih ljudi stranke", izjavio je glasnogovornik Šarifove stranke Pakistanske muslimanske lige PML-N Pervez Rašid ispred Šarifove kuće u Lahoreu okružene, kako je rekao Rašid, stotinama policajaca .

Oporbene skupine i odvjetnici pozivaju na mirne prosvjede u ponedjeljak pred parlamentom u Islamabadu tražeći neovisno sudstvo. Mobiliziranje javnosti traje još od 25. veljače kad je Vrhovni sud zabranio bivšem premijeru Šarifu i njegovom bratu da se kandidiraju na izborima. Šarif je optužio predsjednika Pakistana Asifa Ali Zardarija da je utjecao na takvu odluku suda. Oporba prosvjeduje i zbog toga što još nisu vraćeni na dužnost suci koje je smijenio bivši predsjednik Pakistana Pervez Mušaraf.