AGENCIJA ZA ATOMSKU ENERGIJU

Sirija prijavljena zbog tajnog nuklearnog programa

09.06.2011 u 22:10

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odlučila je u četvrtak prijaviti Siriju Vijeću sigurnosti zbog tajnog atomskog programa.

Vijeće guvernera IAEA, koje čini 35 država, sa 17 glasova za i šest protiv glasovalo je za rezoluciju kojom se Siriju prekorava za tri godine opstruiranja istrage agencije o postrojenju Dair Alzour u pustinji koje je 2007. bombardirao Izrael. Protiv tog prijedloga u IAEA glasovale su Kina i Rusija što ističe podjele između velikih sila u pitanju Sirije.

Po obavještajnim izvješćima SAD-a Dair Alzour je prije no što je uništen u bombadiranju bio reaktor u gradnji po sjevernokorejskom nacrtu a trebao je proizvoditi plutonij za atomske bombe. IAEA je na temelju neovisnih informacija podržala navode SAD-a u prošlomjesečnom izvješću u kojoj je rekla da je to 'vrlo vjerojatno' bio reaktor.

U rezoluciji čelništva agencije kaže se da Sirija, koja se suočava i sa sankcijama Zapada zbog obračuna s prodemokratskim prosvjednicima, 'nije ispunjavala' svoje međunarodne obveze te se slučaj prijavljuje Vijeću sigurnosti.

Sirija je rekla da će nastaviti suradnju s IAEA unatoč odluci o prijavljivanju slučaja Vijeću sigurnosti. 'To je za žaljenje', rekao je sirijski veleposlanik Basam al-Sabag novinarima u Beču. Upitan hoće li odluka utjecati na suradnju s agencijom rekao je da 'misli da je Sirija uvijek bila predana svojim obvezama i dužnostima' te da 'misli da će nastaviti tako raditi'.