'ĐAVOLJI EKSPERIMENT'

Amerikanci namjerno zarazili 1.500 Gvatemalaca sifilisom

10.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Američki su znanstvenici oko 1.500 muškaraca, žena i djece tijekom tajnog medicinskog eksperimenta 40-ih godina u Gvatemali namjerno zarazili sifilisom i gonorejom kako bi ispitali novi antibiotik, penicilin, piše Guardian

Godine 1946. siročad iz Guatemala Cityja je, zajedno sa zatvorenicima, vojnim obveznicima i prostitutkama, odabrana za medicinski eksperiment koji je ostao tajna više od šest desetljeća.

Sve je počelo tako što je Amerika postala zabrinuta jer su se njezini vojnici vraćali kući sa spolno prenosivim bolestima, te je odlučila testirati potencijalni lijek na način da zarazi sifilisom i gonorejom oko 1.500 ljudi iz Gvatemale, piše Guardian.

Američka vlada priznala je eksperiment u listopadu 2010. godine kada su državna tajnica Hillary Clinton i tajnica ministarstva zdravstva Kathleen Sebelius izdale zajedničko priopćenje u kojem se SAD ispričava za 'takvo istraživanje' provedeno pod krinkom javnog zdravstva. Barack Obama nazvao je predsjednika Gvatemale Alvara Coloma da mu kaže da mu je žao.

Žrtve su uglavnom ostale nepoznate, ali je Guardian intervjuirao tri obitelji žrtava koje su do sada identificirane.

'Moj otac nije znao čitati, a oni su ga tretirali kao životinju', rekao je Benjamin Ramos, sin bivšeg vojnika kojega su namjerno zarazili sifilisom.

'Ovo je đavolji eksperiment', dodao je Ramos.

Mateo Gudiel
, čiji je otac također bio zaražen, rekao je da su neki od simptoma preneseni na njegu, njegovu braću i sestre te njihovu djecu. Djeca, naime, mogu naslijediti kongenitalni, odnosno prirođeni sifilis.

Više od polovice ispitanika činili su nisko rangirani vojnici. SAD su isprva koristile zaražene prostitutke koje su zatim imale seksualne odnose sa zatvorenicima, dok nisu otkrili kako je puno 'učinkovitija' metoda ubrizgavanje bakterije injekcijom.

Gvatemala je pokrenula službenu istragu, na čelu s potpredsjednikom, koji bi trebao objaviti izvješće u lipnju.

Američki znanstvenici liječili su 87 posto onih koje su inficirali sifilisom, dok se preostalima izgubio trag. Od onih koje su liječili, kod jedne desetine razvio se recidiv.