VATROGASCI NA IZMAKU SNAGA

Vatrena apokalipsa u Arizoni

09.06.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Divlji požari već 11 dana haraju američkom saveznom državom Arizonom. U srijedu su progutali napušteni grad, iz obližnjih naselja evakuirane su tisuće stanovnika, a borova šuma površine 1.550 četvornih kilometara izgorjela je poput kutije šibica

Vatrena stihija, za koju se vjeruje da su je inicirali izletnici, prometnula se u drugi najveći požar u povijesti Arizone. Prošla je i kroz popularno planinsko izletište Greer, evakuirano danima prije, priopćile su vlasti susjednog grada Springervillea.

Kapetan Jim Wilkins, djelatnik američke agencije za borbu protiv šumskih požara, kaže da je prerano za procjene koliko je kuća izgorjelo u Greeru.

Ranije u srijedu, vlasti su naredile kompletnu evakuaciju Springervillea, kao i trećeg planinskog naselja, Eagera. Ta dva grada na granici s Novim Meksikom naseljava oko osam tisuća ljudi.

U regiji White Mountains, od 29. svibnja kada je izbio požar, ukupno je preseljeno oko 11.000 stanovnika.

S vatrenom stihijom bori se više od 2.000 vatrogasaca, pristiglih iz različitih krajeva SAD-a.

Vlasti Novog Meksika također se pripremaju za katastrofu. Vatra je u srijedu ujutro bila udaljena od granice svega 1,6 kilometra, a očekuje se da će požar dodatno ojačati zbog snažnih udara vjetrova.

'Ovaj požar veoma je velik i intenzivan, a mi ga još nastojimo samo staviti pod kontrolu', rekao je vatrogasni djelatnik Brenyn Lohmoelder.

Jedan od najvećih izazova za vatrogasce jest opasnost od novih požara potaknutih gorućom žeravicom koju prenose vjetrovi, naveo je vatrogasni djelatnik Jim Whittington.

Požar je progutao oko 157.000 hektara parka prirode Apache-Sitgreaves.