AFGANISTANSKE REPREZENTATIVKE

Riskiraju živote da bi mogle igrati nogomet

09.06.2011 u 11:33

Bionic
Reading

Rijetko kada ćete vidjeti utakmicu koju prekine slijetanje vojnog zrakoplova, no to je ono na što je skupina hrabrih entuzijastičnih afganistanskih nogometašica navikla. Afganistanska ženska nogometna reprezentacija jedina je ženska nogometna ekipa u Afganistanu. Premda su im lokalni dužnosnici zabranili korištenje glavnog stadiona u Kabulu i iako im prijete smrću, one ne odustaju i bore se za svoja prava u ovom konzervativnom društvu gdje prevladava mišljenje da ženama, između ostalog, nije mjesto u sportu

Khalida Popal, kapetanica afganistanske ženske nogometne reprezentacije, često dobiva prijeteće SMS poruke od onih koji tvrde da mora prestati sramotiti društvo. No ona i dalje ustraje na tome, premda je njezina obitelj moli da prestane zbog vlastite sigurnosti. Čak je pokušala i samoubojstvo, piše CNN.

'Volim nogomet, a nogomet je sve za mene; i kada dođem i osjetim nogomet, zaboravim na sve ostalo. Vrlo sam sretna kada vidim svoju momčad', rekla je Popal.

No ekipa je suočena s jednim velikim problemom: nema gdje trenirati.

Do prije nekoliko mjeseci bilo im je dopušteno igrati na glavnom stadionu u Kabulu. To je mjesto koje su talibani inače koristili za javno smaknuće, ali sada je posve zaraslo.

Nije da su djevojke navikle na igranje na travi; one su, naime, bile osuđene na komad betona na rubu stadiona. Međutim, lokalni dužnosnici uskratili su im i to malo.

NATO se smilovao i ustupio im maleni komad trave unutar svog glavnog sjedišta u Kabulu. No problem je u tome što je njihovo novo igralište ujedno i aktivni heliodrom.

Neodobravanje, batine i prijetnje smrću

Osim same činjenice da se bave sportom, konzervativni Afganistanci negoduju i zbog činjenice da žene same bez pratnje putuju u inozemstvo.

Budući da je nacionalna ženska nogometna reprezentacija ujedno i jedna ženska nogometna ekipa u Afganistanu, pripadnice NATO-a jedine su žene s kojim mogu odmjeriti snage na terenu, piše CNN.

'Neke stvari uzimamo zdravo za gotovo. Imati mogućnost i slobodu baviti se sportom kojim želiš, primjerice. Sve do prošlog tjedna i razgovora s ovim djevojkama ja nisam bila svjesna toga', rekla je pripadnica NATO-a.

Neke djevojke pretukli su zbog toga, nekima su prijetili smrću, a neke su odustale i pobjegle iz zemlje.

Nogomet je izvor svakodnevne radosti širom svijeta. Ali u Afganistanu, u društvu vođenom vjerskim žarom i naviknutom na nasilje, to je pitanje života i smrti.

Ženska nogometna reprezentacija u Afganistanu