PISTA ZA VOJNI UZLET

Kina u tajnosti gradi svoj prvi nosač zrakoplova

09.06.2011 u 09:09

Bionic
Reading

General Chen Bingde potvrdio je ovih dana jednu od najbolje čuvanih vojnih tajni u Kini – da njegova zemlja dovršava rad na konstrukciji svojeg prvog nosača zrakoplova

Hongkonški list Commercial Daily piše da je nosač već dizajniran, međutim nije htio reći kada bi trebao biti dovršen. 'Nosač se trenutno gradi. Još nije gotov. Kada bude, reći ćemo nešto više', izjavio je general Chen.

Već nekoliko godina zna se da Kina radi na projektu, no ovo je prva potvrda koja stiže iz visokih vojnih krugova.

Peking je ljušturu broda Varyag kupio od Ukrajine još 1998. godine za 20 milijuna dolara i transportirao je u luku Dalian na sjeveroistoku zemlje. Međutim, tada se govorilo da bi ona trebala biti pretvorena u kockarnicu. Neki vojni entuzijasti nisu vjerovali vlastima komunističke zemlje pa su na webu objavili brojne fotografije rekonstrukcije palube i zapovjednog tornja.

Kada nosač bude dovršen, Kina će se pridružiti ekskluzivnom krugu od nekoliko zemalja koje imaju slična plovila. Ovaj projekt je još jedna potvrda kineskih ambicija da postane globalna vojna sila i dostojan rival SAD-a. Iako se ne očekuje da će nosač ugroziti dominaciju Sjedinjenih Država, jedan američki admiral rekao je u travnju da bi on mogao stvoriti dojam da se odnos snaga mijenja.

Pomoćnik generala Chena, general poručnik Qi Jianguo priznao je da brod za njegovu zemlju ima simboličku važnost. 'Sve velike sile svijeta, među kojima i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, imaju nosače. Čini se da je nosač znak veličine zemlje', rekao je Qi Jianguo za Commercial Daily.

Kada bude dovršen, nosač će prije svega služiti pilotima za uvježbavanje slijetanja. Međutim, vojni stručnjaci očekuju da će Kina uskoro izgraditi vlastite brodove.

Vojni analitičari ističu da bi čak i ovaj probni model mogao uznemiriti duhove u okolnim zemljama koje strahuju zbog kineskih pretenzija na njihove teritorije.

Kina je prošle godine vodila teritorijalne sporove s Japanom, Filipinima i Vijetnamom, a porasle su i napetosti između Pekinga i Južne Koreje. Sve te zemlje oslanjaju se na podršku Sjedinjenih Država.