NAPAD GADAFIJEVIH SNAGA

10 mrtvih, 26 ranjenih u napadu na Misratu

08.06.2011 u 21:44

Bionic
Reading

Desetorica pobunjenika su poginula, a 26 ih je ranjeno u srijedu u novom napadu snaga libijskog vođe Moamera Gadafija na Misratu, uporište oporbe na zapadu zemlje, doznaje se od pobunjeničkih izvora

Hasan al-Galaj, član odbora za medije koji su osnovali pobunjenici u Misrati, rekao je da je između 2.000 i 3.000 vojnika vladinih snaga u srijedu ujutro napalo tu veliku luku u rukama pobunjenika, dvjestotinjak kilometara istočno od Tripolija.

Gadafijeve snage koje su napale iz smjera juga, zapada i istoka, koristile su u napadu rakete Grad, tenkove i teško topništvo, ali su pobunjenici odbili napad i spriječili ih da uđu u grad, rekao je.

Nijedan NATO-ov zrakoplov nije djelovao u srijedu u okolici grada kako bi spriječio napredovanje Gadafijevih snaga, dodao je Galaj, rekavši da su borbe još trajale u srijedu oko 18.00 sati po srednjoeuropskome vremenu.

Nakon dvomjesečne opsade i granatiranja Misrate pobunjenici su početkom svibnja uspjeli zauzeti zračnu luku, nakon čega najveći dio grada više nije bio na domašaju oružja vladinih snaga. Pobunjenici planiraju osvojiti i Zliten, grad s dvjestotinjak tisuća stanovnika, pedestak kilometara zapadno od Misrate.