Svijet MULLEN:

'Gadafi mora otići no teško je reći kada će to biti'

Libijski čelnik Moamer Gadafi 'mora otići', ali je teško reći kada će se to dogoditi, rekao je u srijedu u Kairu zapovjednik američkog združenog vojnog stožera Michael Mullen

'Stajalište Sjedinjenih Država je da Gadafi mora otići', ali 'nitko ne može reći kada će to točno biti', rekao je najviši američki vojni dužnosnik na susretu s novinarima u egipatskoj prijestolnici.

'S vojnog gledišta, sve upućuje kako postoji spremnost da se i dalje čini pritisak ne bi li Gadafi otišao s vlasti', dodao je. Zbog 'kaosa' koji vlada u Jemenu Al Kaida, snažno ukorijenjena u toj zemlji, 'još je pogubnija', rekao je Michael Mullen.

Al Kaida na Arapskom poluotoku (AQPA) postala je 'opak i ubojit' dio mreže Al Kaide, rekao je američki zapovjednik. Ta je organizacija 'nevjerojatno opasna, a kaos koji trenutačno vlada (u Jemenu) čini je još opasnijom', dodao je.

AQPA, sa sjedištem u Jemenu, nastala u siječnju 2009. spajanjem jemenskog i saudijskog ogranka, posebno je aktivna na jugu i na istoku Jemena, gdje su česti napadi na sigurnosne snage, za što se optužuje tu organizaciju.

Njezin vođa, Jemenac Naser al-Vahiši, obećao je da će pojačati džihad kako bi osvetio ubojstvo Osame bin Ladena 2. svibnja u Pakistanu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još