I DALJE SUZDRŽANI

Kina želi prekid vatre u Libiji

08.06.2011 u 19:09

Bionic
Reading

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi poručio je u srijedu libijskom kolegi koji je u posjetu Kini da je glavna libijska zadaća osigurati prekid vatre, prenijeli su kineski državni mediji

'Kina je čitavo vrijeme pomno pratila razvoj situacije u Libiji i vjeruje da je najhitnija zadaća za sve strane trenutno osiguranje prekida vatre i izbjegavanje još teže humanitarne katastrofe', prenosi Xinhua riječi Yanga upućene Abdelatiju Obeidiju. 'Libijska kriza trebala bi se riješiti kroz dijalog, razgovore i političkim sredstvima', kazao je Yang.

'Kina se protivi svakoj akciji koja izlazi iz okvira mandata Vijeća sigurnosti UN-a i podržava libijski suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet, kao i odluke libijskog naroda', dodao je.

Obeidi koji je u Kini do četvrtka kao posebni izaslanik svoje vlade kazao je da je Libija voljna pristati na potpuni prekid vatre i nada se da će Kina u tome igrati ulogu, prenosi Xinhua.

Njegov put događa se u trenutku kad Kina želi igrati aktivniju ulogu u naporima za okonačanje borbi oko sudbine vlasti Moamera Gadafija. Prije Obeidijeva dolaska u Kinu kineski je diplomat iz Egipta posjetio libijske pobunjenike u Bengaziju kako bi razgovarao s Nacionalnim prijelaznim vijećem koje želi svrgnuti Gadafija.

Kina koja nikad nije bila bliski saveznik Gadafija uglavnom izbjegava zauzimati strane u unutarnjim sukobima no oko polovice sirove nafte prošle je godine osigurala iz te regije. Kina je bila suzdržana kad je u ožujku Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo NATO-ve zračne udare na Gadafija.