Svijet BURNO U LIBIJI

Prestali NATO-ovi udari na Tripoli

NATO-ovo bombardiranje Tripolija zaustavljeno je u srijedu ujutro, ali pobunjenici kažu da vojska Moamera Gadafija i dalje granatira njihove položaje

Reutersov novinar u Tripoliju javio je rano ujutro kako se više ne čuju eksplozije. Cijeli utorak i do srijede ujutro grad su potresali snažni udari, a ratni su ga zrakoplovi gađali više puta na sat.

Ministri obrane NATO-a u srijedu su se sastali u Bruxellesu, ali Reuters piše kako nema znakova da kane pojačati misiju u Libiji iako dosad nisu uspjeli svrgnuti Gadafija. NATO tvrdi da bombardiranjem štiti civile od Gadafijeve vojske koja je u veljači uz mnogo mrtvih gušila prosvjede protiv režima.

No kad su dužnosnici poput britanskoga ministra vanjskih poslova Williama Haguea počeli eksplicitno govoriti o svrgavanju Gadafija, kritičari su rekli da NATO izlazi iz okvira svojega mandata zaštite civila.

Zapadne se sile otvoreno svrstavaju iza pobunjenika. Španjolska je u srijedu objavila kako Nacionalno prijelazno vijeće smatra jedinim predstavnikom Libije.

Glasnogovornik pobunjenika Abdulrahman Zintan rekao je za Reuters da snage odane Gadafiju i u srijedu ujutro granatiraju zapadni grad Bengazi oko kojega su nagomilane jake snage.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još