Svijet BOMBARDIRANJE DUBROVNIKA

Vučureviću za dva mjeseca produljen pritvor

Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću, uhićenom početkom travnja u Srbiji, produžen je pritvor za dva mjeseca, potvrdila je u srijedu za Hinu glasnogovornica Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić

To je također potvrdio i Vučurevićev odvjetnik Svetozar Vujačić, navevši kako je razlog za produženje pritvora opasnost od bijega, što je, kako je objasnio, uobičajena procedura kada je riječ o stranim državljanima. Istražni sudac odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu saslušao je 27. svibnja Vučurevića u vezi s optužbama Republike Hrvatske za bombardiranje Dubrovnika.

Nakon saslušanja kazneno vijeće odjela za ratne zločine treba utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje Vučurevića Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini (BiH) čiji je on državljanin. Vučurević je saslušan nakon što je srbijanski prizivni sud ukinuo odluku višeg suda u Šapcu o njegovu izručenju Hrvatskoj i BiH.

Odluka prizivnog suda slijedila je nakon razmatranja žalbi Vučurevićevih branitelja na odluku šabačkog suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH, donesenu sredinom travnja nakon njegova uhićenja u Srbiji početkom travnja.

Prema optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

O tome hoće li i kojoj od dviju država biti izručen Vučurević konačnu će odluku donijeti srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još