Svijet KANCEROGENA MRLJA

Nafta uništila 60 kilometara australske obale

  • Autor: tportal.hr
  • 14.3.2009 13:20:50
  • 14.3.2009 12:59:35

Oko 60 kilometara australske obale zahvatila je naftna mrlja. Vlasti tvrde kako je mrlja koja je zahvatila obalu Queenslanda u sjeveroistočnoj Australiji 10 puta gora nego što se prvobitno pretpostavljalo

Tanker iz Hong Konga koji je u srijedu zahvatila i oštetila tropska oluja, zapravo je ispustio 230 tona, a ne 20 do 30 tona kako je navedeno u početku. Vlasti su potvrdile da je mrlja toksična, kancerogena i opasna po floru i faunu. Mnoge plaže proglašene su zonom katastrofe, prenosi Dnevnik.hr.

Do krize je došlo kada je oluja sasula u more 31 kontejner amonij-nitratnog umjetnog gnojiva s palube tankera. Kako su pali, kontejneri su napravili rupu u palubi nakon čega je počela istjecati nafta. Uz naftu u moru je završilo i oko 620 tona umjetnog gnojiva.

BBC-jev komentator iz Australije rekao je kako je ovaj slučaj postao glavna tema nadolazećih izbora u Queenslandu. 'Ovo je debakl ogromnih razmjera', izjavio je član opozicije komentirajući vladin propust. 'Ljudi s kanticama i lopatama ne mogu očistiti obalu. Vlada nema pravo rješenje i uhvaćena je nespremna.'

No premijerka Queenslanda Anna Bligh poriče optužbe kako je vlada sporo reagirala. 'Radi se o području koje je zahvatio ciklon i prilično je nepristupačno. U tom slučaju ne možete poduzeti brzu akciju, a da prethodno nemate jasan i detaljno razrađen plan čišćenja.'  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još