HRVATSKA I EUROPSKA UNIJA

Punopravno članstvo možemo čekati godinama!

09.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Očekivani kraj pristupnih pregovora s Europskom unijom (EU), koji bi se, prema najavama, trebao dogoditi na sastanku Vijeća Europske unije 23. lipnja, neće značiti da je ova sapunica zaista i završena

U petak će, kako je objavio i sam predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, Hrvatska dobiti dobre vijesti, što u prijevodu znači da će završiti pregovore u dijelu koji se tiče Europske komisije. Oni će dostaviti Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za četiri poglavlja koja su još ostala za zatvaranje – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i ostala pitanja.

Nakon toga preostaje da Vijeće Europske unije, koje donosi zakonodavne odluke u EU-u i zaključuje ugovore s trećim državama, ako bude postignut konsenzus svih 27 zemalja članica, službeno zaključi pregovore i preporuči potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom. 'U pravilum potrebno je između tri do šest mjeseci da dođe do potpisivanja pristupnog ugovora', kaže politolog Damir Grubiša

Nakon što se potpiše pristupni ugovor i, ako bude sreće, mjesec dana kasnije i referendum o pristupanju u Hrvatskoj prođe bez problema, pristupanje će se nastaviti njegovim ratificiranjem u Europskom i parlamentima 27 zemalja članica. Iako je objavljeno da se očekuje da bi Hrvatska trebala postati punopravnom članicom 1. srpnja 2013. godine, radi se o okvirnom datumu i taj rok se može pomaknuti ako ratifikacije ne budu dovršene do tada jer, kako nam je rekao i Damir Grubiša, 'ništa nije zapisano u kamenu'.

To je posebno važno jer ćemo se u narednom razdoblju nalaziti pod stalnim nadzorom zemalja članica koje će detaljno pratiti kako se provode pokrenute reforme koje su bile nužne kako bismo ispunili mjerila za zatvaranje svih 35 poglavlja.

Iako se čini da je se sve skupa otegnulo predugo, zanimljivo je spomenuti da su Španjolska i Portugal, koji su ušli u Europsku uniju 1986. godine, kada je trebalo ispuniti znatno manje mjerila nego danas, o članstvu pregovarali devet godina.

Iako još uvijek nije određeno koju vrstu monitoringa će provesti nad Hrvatskom, izvjesno je da će on trajati do ulaska naše zemlje u Europsku uniju. Ako se bude inzistiralo na nekoj formalnoj varijanti zapisanoj na papir, onda će biti nužno promijeniti poglavlje 35 – Ostala pitanja kako bi se to odradilo. To bi zahtijevalo dodatni tehnički dio posla, pa bismo kraj pregovora dočekali u srpnju, što bi moglo dodatno zakomplicirati stvari jer u tom mjesecu nema sastanaka na vrhu, a samo zbog Hrvatske sigurno se

neće ni sazivati. S druge strane, ako zemlje članice prihvate argumente naše strane da formalan monitoring nije potreban jer se ionako pristupni ugovor mora ratificirati u parlamentima svih 27 zemalja članica, kao i u Europskom parlamentu, onda bi sve bilo glatko riješeno u lipnju, na sastanku Vijeća Europske unije. Dakle, i bez formalnog monitorniga postoje mehanizmi koji naš put u Europsku uniju mogu otegnuti do unedogled pod egidom 'ako se uspore reforme, usporava se i ratifikacija'.

Proces ratifikacije, kaže Grubiša, od zemalja članica Europske unije kad su pristupale, najdulje je trajao za Bugarsku i Rumunjsku, od svibnja 2005. do prosinca 2006. godine, kad je njemački parlament odobrio pristupanje. Veće zemlje uglavnom imaju dvodomne parlamente te i ugovor mora proći kroz oba doma, a kako objašnjava Grubiša, međunarodni ugovori uglavnom na dnevni red dolaze na kraju godine. U Nizozemskoj je, recimo, za ratificiranje međunarodnog ugovora potrebno između godine do godine i pol ako je sve u redu, u najgorem slučaju dvije. Postupak može biti i brži ako se ratificira po hitnoj proceduri, ali to se sigurno neće dogoditi u hrvatskom slučaju jer sigurno nismo prioritet.

Podsjetimo također da je hrvatski put u Europsku uniju obilježila slovenska blokada zbog spora oko granice u Piranskom zaljevu. Problem je riješen sklapanjem Arbitražnog sporazuma nakon dogovora Boruta Pahora i Jadranke Kosor kojemu se žestoko protivila slovenska oporba predvođena Janezom Janšom. Tada je Janša prijetio da će, kada dođe na vlast, raspisati referendum o ulasku Hrvatske u EU.

Dakle, da sumiramo, Hrvatska je na kraju pristupnih pregovora, ali od članstva nas još uvijek dijele tehničke procedure koje, ako sve bude u redu, traju oko dvije godine, a ako ne bude tako, mogu potrajati i godinama.